Experiències

L’espectacle està al cel

Aterren a Catalunya les exhibicions de llums i colors fetes amb drons teledirigits, una bona alternativa per planejar actes amb seguretat davant la crisi de la covid-19

Fa anys que es poden veure al continent asiàtic i recentment han arribat a Catalunya. Els espectacles nocturns amb drons s’estan posant de moda, segurament impulsats pel context de pandèmia actual, en què el distanciament està a l’ordre del dia. Manresa i Sant Feliu de Guíxols van ser les primeres ciutats a gaudir d’aquestes coreografies de llum i color, i actualment són diverses les poblacions que s’han interessat per contractar aquests muntatges. Flock Art Drone ha estat la primera empresa a introduir aquest tipus d’espectacles en terres catalanes. Formada per un grup d’emprenedors del Baix Empordà, Osona i el Solsonès, va néixer ara fa dos anys, després que els fundadors coincidissin al Catalonia Drone Camp que organitzava, entre d’altres, Mas Vinyoles, i que reunia les empreses relacionades amb el món dels drons i les seves possibilitats. La companyia havia d’estrenar les primeres exhibicions l’any passat, però l’arribada del coronavirus “va canviar els plans” i finalment les van poder presentar per Nadal, explica Fran Arnau, un dels impulsors del projecte. “Són xous inèdits de llums amb drons, la unió perfecta entre art i tecnologia, propostes avantguardistes que actualitzen la màgia clàssica de la pirotècnia“, defineix, alhora que aprofita per deixar clar que “no volen confrontar-se” amb els espectacles pirotècnics, sinó complementar-se a partir de les possibilitats que ofereix la tecnologia: “La combinació dels dos muntatges pot ser espectacular, per això estem en contacte amb la pirotècnia catalana, per treballar conjuntament.” Han arribat amb molta força, però també ha costat esforç. El problema principal amb què es van trobar va ser aconseguir l’autorització governamental per oferir aquest tipus de muntatges: “La normativa no preveia que un pilot pogués fer volar més d’un dron a la vegada i va costar aconseguir els permisos de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.” Ara, a més, ha entrat una nova normativa, i s’han hagut d’actualitzar.

En aquests moments, l’empresa disposa d’una cinquantena de drons que poden volar alhora, tot i que ja està treballant per ampliar la flota, ja que d’aquesta manera també podran augmentar l’espectacularitat de les propostes: “Amb més drons, pots oferir més resolució i més espectacles, però també implica una logística més complicada. Pensa que per enlairar cinquanta drons en tenim prou amb mig camp de futbol, però amb cent, ja necessitaríem tot el camp”, calcula. A banda d’augmentar la flota, també estan treballant en la fabricació dels seus propis drons: “Un altre avantatge que ens ha donat la covid és més temps per pensar i treballar en la fabricació de la nostra flota de drons, que esperem que estigui a punt a finals d’any i que potser amb el temps fins i tot podríem vendre.” Així mateix, tot i que de moment Flock Drone Art només ha desenvolupat espectacles a l’exterior, ja està rumiant propostes per a interiors, que permetrien crear nous formats amb diverses disciplines artístiques com la dansa i la música. Amb vocació internacional, l’empresa catalana també pensa a expandir-se, i ja ha iniciat contactes amb empreses de les mateixes característiques d’altres països per treballar plegats. Amb tot, les seves previsions són facturar uns 600.000 euros aquest 2021: “Així recuperaríem la inversió que hem fet.” Miren, doncs, el futur amb positivitat: “Tenim molta energia, ganes i molt de camp per recórrer; de moment, hem tingut molt bona acollida per part d’empreses, associacions i ajuntaments, atrets pels nostres muntatges, que permeten usar l’aire per escriure i dibuixar, una nova manera de comunicar que realment impressiona. Rebem moltes trucades demanant informació i, de moment, ja tenim una vintena de reserves bastant fermes, això sí, sempre pendents de l’evolució de la pandèmia. Tot i això, tenim sort, perquè els espectacles que fem es poden portar a terme en el context actual.”

LA PIONERA Flock Drone Art és la primera empresa catalana que dissenya i fa espectacles amb drons (flockdroneart.com).
MOLT VERSÀTILS La versatilitat és un tret diferencial dels muntatges amb drons, ja que poden dibuixar tota mena de logotips i figures per a un ampli ventall d’esdeveniments personalitzats: celebracions, promocions turístiques o de marca, presentacions de productes, espectacles nadalencs...
DURADA I PREU Un espectacle de dotze minuts costa, com a mínim, uns 8.000 euros, tot i que la xifra també depèn d’altres factors.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor