Innovació

Superació TECNOLÒGICA

El pilot Isidre Esteve ha promogut la creació del coixí intel·ligent Nubolo, que evita l’aparició d’úlceres per pressió

Ha estat el colofó a un projecte extraordinari, que ha unit de manera altruista persones i empreses per aportar qualitat de vida a tot un col·lectiu

Isidre Esteve, expilot lleidatà de motos amb deu ral·lis Dakar a les espatlles, va participar amb un cotxe adaptat en l’edició d’aquesta cursa del 2009, dos anys després de patir un greu accident que el va deixar paraplègic. L’exigència a què va sotmetre el cos li va provocar l’aparició d’úlceres per pressió (UPP), difícils de curar en aquest tipus de discapacitats. Esteve en va patir les conseqüències amb mesos de repòs al llit.

La seva història personal de superació va tenir continuïtat amb la recerca, a través de la seva fundació, de la solució a aquest problema. I la va trobar després d’una feina de cinc anys. El resultat és el coixí intel·ligent Nubolo, que ell mateix va provar en el Dakar de l’any passat. L’estat del pilot es va monitoritzar durant la cursa i els resultats van ser satisfactoris.

Ara, l’empresa gironina OKM, ubicada a Avinyonet de Puigventós, ha adaptat i comercialitzat aquest coixí per fer-lo accessible a tothom. Nubolo, presentat en societat el 25 d’abril a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona pel mateix Esteve, fusiona la tecnologia intel·ligent amb els beneficis d’un coixí amb cèl·lules d’aire. “Un cop vam tenir el primer prototip perquè jo tornés a competir vam creure que l’havíem de compartir i posar-lo al mercat. Ha estat el colofó a un projecte extraordinari, que ha unit de manera altruista persones, empreses i entitats, amb compromís, generositat i esforç per aportar qualitat de vida a tot un col·lectiu”, va dir Esteve en la presentació.

Amb alvèols de làtex i programable

Nubolo està format per uns alvèols de làtex i velcro sense arestes que redueixen el risc per punts de pressió i que es poden personalitzar per a cada usuari, amb un programa de pressions amb sensors que gestiona l’entrada i la sortida d’aire a cadascuna de les vuit zones. El coixí mai té més pressió de l’establerta, tot i que es canviï l’altura. S’adapta i accelera el reg sanguini del teixit pressionat, fet que permet a qui l’utlitza estar més hores assegut. N’hi ha tres models: Cell, amb aire estàtic; Pro, amb quatre modes predefinits de funcionament, i Med, per a usuaris d’alt risc i amb un software propi.

APP de control

Nubolo també té una aplicació per a mòbil. L’usuari pot controlar en temps real en quin estat es troba el coixí, si la pressió és correcta i quanta bateria li queda. És un sistema autònom connectat per Bluetooth al coixí, que té alertes i en què és pot consultar tot el que fa referència al seu estat i funcionament, a banda que permet apagar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor