Pantalla

Jack Ryan o el poder d’Amazon

El personatge creat en els anys vuitanta per l’escriptor nord-americà Tom Clancy arriba ara modernitzat a la petita pantalla gràcies a la plataforma Amazon Prime Video

Amb una important campanya publicitària al darrere –que va incloure el lloguer d’un buc de guerra real per a la premiere a Los Angeles–, Amazon acaba d’estrenar la seva sèrie estrella d’aquest inici de tardor, Tom Clancy’s Jack Ryan, vuit capítols d’una hora de durada, que ha estat ben acollida pel públic i la crítica. Després de cinc pel·lícules protagonitzades per quatre intèrprets diferents, ara l’espia de la CIA té el rostre de John Krasinski, l’actor conegut pel seu paper còmic a la sèrie The Office i per haver dirigit i interpretat la pel·lícula de terror Un lugar tranquilo.

La nova sèrie ha estat creada per un dels responsables de Lost, Carlton Cuse, i entre els productors hi ha el mateix Krasinski i el director Michael Bay (amb la qual cosa se suposa que l’acció està assegurada).

La companyia Amazon, que vol plantar cara a altres plataformes de contingut audiovisual en streaming com Netflix i HBO i que ofereix el seu catàleg per 5 euros al mes, no ha estalviat en recursos i, si més no visualment, l’aposta per la sèrie d’espies té l’aire d’una superproducció cinematogràfica. Que l’argument acabi de convèncer tenint precedents d’històries d’espies del nivell de Homeland i Rubicon ja és una altra història.

Més que una adaptació de les novel·les de Clancy –en què Jack Ryan arriba a ser president dels Estats Units– el que fa la sèrie és modernitzar el personatge i situar-lo en un context actual. Així, Ryan és ara un analista de baix nivell de la CIA que es dedica a investigar temes financers i que descobreix un patró en transferències bancàries vinculades a un terrorista del Iemen (una mena de nou Bin Laden).

Aquesta descoberta l’obligarà a deixar la tranquil·litat del seu despatx i a traslladar-se al Pròxim Orient, on haurà d’actuar com un agent de camp. Pot semblar que no és la història més original del món dels espies, però la trama es va embolicant i, de fet, Amazon ja ha anunciat que l’any vinent hi haurà una segona temporada. Un dels reptes dels seus creadors era tornar a donar vida a l’univers de Jack Ryan després de cinc pel·lícules: La caça de l’Octubre Roig (1990), amb Alec Baldwin com a protagonista; Juego de patriotas (1992) i Peligro imminente (1994), totes dues amb Harrison Ford; Pánico nuclear (2002), amb Ben Affleck; i finalment Jack Ryan: operación sombra (2014), amb Chris Pine, que va ser una patacada de públic i de crítica i que va donar per tancades les peripècies cinematogràfiques d’aquest personatge creat en plena guerra freda, en concret el 1984.

Tot i això, Amazon va decidir que el personatge encara tenia potencial televisiu, i els creadors d’aquesta nova versió li han volgut donar un caire més allunyat de l’espia de fa tres dècades. “El Jack Ryan que coneixíem sempre ha estat una bona persona, tradicional i una mica cavalleresc, a l’estil de Gary Cooper. El nostre també és una bona persona, però és un millennial”, va explicar Carlton Cuse en l’estrena oficial de la sèrie.

Tom Clancy’s Jack Ryan”.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor