Lletres

LLETRES EN BATALLA

Shakespeare, William Shakespeare

Quan penso en Shakespeare em faig sovint aquesta pregunta: què hauria passat si, amb el mateix geni, hagués escrit en una llengua que no fos l’anglès? Una llengua més modesta demogràficament i sense el rerefons polític i econòmic de l’anglès. Al capdavall, quan escrivia les seves obres, només quatre milions de persones parlaven anglès al món... És una pregunta retòrica, és clar, que potser podria ser resposta, mitjançant la literatura, per una ucronia.

1. Shakespeare va néixer en una família sense cap relació directa amb el teatre, ja que el seu pare era:
A. Escrivent de notari B. Terratinent C. Guanter D. Militar
5. Hamlet, Ophelia, Claudius, Gertrude, Polonius, Laertes, Horatio, Rosencratz, Guildenstern... Al final de Hamlet, quin d’aquests personatges de l’obra sobreviu?
A. Cap B. Hamlet C. Horatio D. Gertrudis
3. Completeu aquests dos versos amb els quals s’obre Ricard III (traducció de Joan Sellent): “Ara l’hivern del nostre deshonor...”
A. “...ha congelat les nostres esperances.” B. “...serà per sempre hivern de neu i glaç.” C. “...esdevindrà temps de molta folgança.” D. “...s’ha convertit en gloriós estiu.”
6. Es diu que un periodista va preguntar un dia a Orson Welles si era veritat que considerava que Shakespeare era el millor escriptor que hi havia hagut mai. Què va respondre, Welles?
A. “És el millor, fins que em decideixi jo també a escriure.” B. “No és el millor... és l’únic.” C. “William... qui?” D. Va escopir i va marxar sense dir res.
2. Quin títol, entre les obres de Shakespeare, els actors no han de pronunciar mai a l’interior d’un teatre britànic, sota pena de grans calamitats i desastres?
A. El rei Lear B. Macbeth C. Coriolà C. Ricard III
4. En quin element pretesament objectiu es basa la hipòtesi que Shakespeare no va ser l’autor de les obres que porten la seva signatura?
A. Una carta seva, aparentment autèntica, en què diu: “I jo que mai no he escrit una línia digna de ser dita en públic.” B. Una indiscreció de Cromwell, insinuant que havia pagat Shakespeare perquè assumís com a propi el que ell havia escrit. C. El fet que no fa cap esment a les seves obres en el seu testament. D. El dietari d’un actor que afirma que ningú mai havia vist Shakespeare escriure o preocupar-se pels textos de les obres que interpretaven.
7. “Julieta, Verona, Itàlia.” Quina adreça postal més breu i, tanmateix, suficient. Qui sol enviar cartes en aquesta adreça i pot esperar rebre’n resposta?
A. Persones que tenen problemes sentimentals. B. Persones que proposen finals alternatius a Romeu i Julieta, en què sempre Julieta sobreviu. C. Totes les noies del món que es diuen Julieta. D. Tots els nois del món que es diuen Romeu.
Solucions: 1.C, 2.B, 3.D, 4.C, 5.C, 6.B, 7.A
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor