Lletres

Història

Llegir abans de girar full

L’anomenada Transició ha estat presentada, tot sovint, com un període modèlic, que es va caracteritzar pel caire pacífic i un final feliç, bastit a còpia d’acords i transaccions. La interpretació oficial ha acabat obviant el paper dels milers de manifestants que, des del pacifisme, van intentar evitar un retorn a l’autoritarisme o van voler dibuixar un futur diferent del que es va acabar imposant. Els historiadors David Ballester i Manuel Vicente, especialistes en l’estudi dels moviments socials i el període de la Transició, ens ajuden a recuperar aquest paper en un llibre publicat per l’Editorial Base amb un títol ben explícit: Corre, democràcia, corre. Manifestacions i repressió policial a la Catalunya de la Transició (1975-1980).

Les dades de les víctimes mortals que es van produir en les manifestacions entre el 1975 i el 1982, que apareixen en l’apèndix, resulten esfereïdores. En el llibre s’analitza amb detall la tipologia de les mobilitzacions, amb un repertori ampli i divers que va des dels actes espontanis fins a les manifestacions multitudinàries, amb “la del milió” com a punt culminant. Però també l’altra cara de les mobilitzacions, la repressió policial, a banda de posar de manifest que, malgrat la mort del dictador, la policia seguia actuant amb els mateixos paràmetres que abans del 1975 i que l’enfrontament entre el projecte continuista del govern i la voluntat d’avançar cap a una democràcia plena es dirimia al carrer i no només als despatxos. El treball no només és recomanable per la profusió de les fonts consultades, amb un paper destacable dels arxius i la premsa de l’època, sinó també per la capacitat per construir un relat innovador i suggeridor. Tal com recull una cita del poeta Marcos Ana que apareix a l’inici, “molta gent diu que cal passar pàgina, i jo dic, sí, però després d’haver-la llegit”. El llibre de David Ballester i Manuel Vicente s’hauria de convertir, des d’aquesta perspectiva, en una lectura imprescindible per girar full amb coneixement de causa.

Un petit tast
“La Transició no va ser un procés modèlic, ni un camí prèviament dissenyat per una suposada elit que ja tenia decidit, a la mort del general Franco, quin havia de ser l’avenir de la societat espanyola” “La perpetuació dels vells hàbits, de les velles formes d’actuació davant les grans mobilitzacions del període, va provocar durant la Transició un total de 40 víctimes al carrer, quatre d’elles a Catalunya, a més de centenars de ferits i contusionats. Un preu molt alt que, evidentment, està relacionat amb la manca de voluntat i capacitat política per dur a terme les profundes transformacions que la situació requeria”
Corre, democràcia, corre Autors: David Ballester / Manuel Vicente Editorial: Base Col·lecció: Històrica Pàgines: 521 Preu: 24,90 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor