Articles

1. Jaciment / Dinosfera Coll de Nargó (Alt Urgell)

Seguint el rastre dels dinosaures

La visita al jaciment de Coll de Nargó i al museu de la Dinosfera ens permet fer un salt considerable en el temps i descobrir les restes dels darrers dinosaures que van habitar la terra

Fa 70 milions d’anys, la zona que avui coneixem com a serralada prepirinenca estava dominada pels grans dinosaures. El paisatge no tenia res a veure amb el que trobem avui dia. Els actuals Pirineus, Ibèria i bona part d’Occitània formaven una immensa illa anomenada iberoarmoricana. Les platges, els llacs i els rius eren visibles arreu. El clima era tropical, amb pluges abundants i temperatures càlides. I la vegetació exòtica ho inundava tot, amb palmeres primitives i arbres que s’enfilaven fins als 14 metres d’alçada.

Els arqueòlegs han trobat una bona quantitat de restes de la fauna d’aquella època. I, des de fa alguns anys, el poble de Coll de Nargó s’ha convertit en un referent europeu per conèixer el món dels dinosaures, dels darrers que van habitar el planeta abans de la terrible explosió d’un meteorit. Tot aquell qui vulgui retrocedir en el temps té la possibilitat de desplaçar-se fins a l’Alt Urgell i experimentar-ho en directe. El viatge paga la pena. Si venim des del sud, a través de la carrereta C-14, i resseguim el riu Segre a contracorrent, el paisatge és captivador i els vestigis de l’antic comtat d’Urgell i del romànic són presents en cada racó. Just després del trencant que condueix a la Dinosfera, per exemple, trobem l’església de Sant Climent. Es tracta d’una petita meravella, amb el seu campanar atalussat d’estil llombard. A la mateixa comarca, trobem altres tresors del romànic, com ara l’abadia de Sant Serni de Tavèrnoles i l’església de Sant Martí d’Ars, amb el seu harmoniós campanar cilíndric. Però ara us proposem retrocedir molt més enrere en el temps, quan l’Homo sapiens estava molt lluny de conquerir el planeta.

L’epicentre d’aquesta immersió el trobem a la Dinosfera, un petit museu emplaçat al poble de Coll de Nargó. Es tracta d’un espai ideal per anar-hi en família o amb amics. L’exposició permanent es divideix en nou àmbits, molt ben ordenats. Comença amb una breu introducció sobre els principals jaciments de la zona i l’activitat científica realitzada en aquell emplaçament i s’endinsa en l’objecte principal de l’exposició, els ous de dinosaure. L’exposició finalitza amb una mostra del que va ocórrer quan els dinosaures es van extingir i amb l’inici del domini dels mamífers en el món dels vertebrats. L’espai expositiu de la Dinosfera forma part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus i es complementa amb el que hi ha al Museu de la Conca Dellà, al poble d’Isona.

El niu més gran d’europa A la Dinosfera, el visitant pot contemplar el niu de dinosaures més gran d’Europa. La descoberta, que es va fer el 2010, permet comprovar que els titanosaures enterraven els seus ous com les tortugues actuals i que l’eclosió es produïa sota terra.
Dinosfera Adreça: Carrer de les Escoles s/n (Coll de Nargó) Telèfon: 636417678 Correu: info@dinosfera.com Web: www.dinosfera.com/
La vida i la mort Només d’entrar a la Dinosfera, el visitant es veu sorprès per la reproducció d’un enorme titanosaure, el responsable de gran part dels ous del jaciment de Coll de Nargó. L’exemplar, de 7 metres de llargària, va ser elaborat a partir de les indicacions de l’Institut Català de Paleontologia i es troba en plena posta d’ous. Molt a prop seu, en actitud amenaçadora, distingim un Notosuchus, un cocodril que s’alimentava dels ous o de les cries a punt de néixer. La reconstrucció d’aquesta escena la trobem explicada en un plafó del museu.
Descobrir tresors L’espai de la Dinosfera disposa d’un joc interactiu que permet que la mainada o qualsevol adult es posi el vestit de paleontòleg i localitzi cinc saures que trobem dispersos en un immens paleoambient virtual de fa 70 milions d’anys.
El paisatge del Mesozoic Just a l’inici de l’exposició, un audiovisual de cinc minuts ens trasllada fins al paisatge del mesozoic i ens explica la fauna i la flora que hi havia fa més de 66 milions d’anys. Tot seguit, es pot passejar per l’exposició permanent. Si no heu contractat una visita guiada, és molt recomanable l’audioguia que podeu descarregar allà mateix i que us permetrà fer la visita al vostre ritme mentre escolteu les explicacions.

Caminar entre ous de dinosaure

Des de la Dinosfera també s’ofereixen visites guiades al jaciment de Coll de Nargó. Es tracta d’un complement idoni per conèixer el lloc on es van localitzar les restes exposades. Les explicacions dels guies et deixen embadalit i ens permeten conèixer com treballen els paleontòlegs. En cada racó, com si fossin espàrgols, trobem petits fragments d’ous de dinosaures. A molt pocs quilòmetres d’aquest jaciment, podem visitar el Mirador del Cretaci. A través d’una passarel·la habilitada per al seu pas, podem observar una quadrícula que simula una excavació real amb les closques dels ous de dinosaure.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor