Pantalla

En sèrie

EL FEIXISME A CASA

Corre el risc de quedar etiquetada per sempre més com la minisèrie que va provocar una forta polèmica a les xarxes socials entre el creador nord-americà David Simon –el responsable de The Wire, entre altres joies televisives– i el bo i millor de la ultradreta espanyola twittera gràcies a una piulada de Pablo Iglesias. Però s’ha de dir que The plot against America es mereix una mica més de consideració. Al marge del rerefons ideològic, està tan ben ambientada que és com un viatge en el temps, encara que com sol passar sovint en les produccions nord-americanes ens puguem perdre algunes referències que no entenem. Basada en una novel·la de Philip Roth, es tracta d’una ucronia que ens porta fins als Estats Units dels anys previs a l’entrada en la Segona Guerra Mundial. Concretament, a l’estiu del 1940 a Newark, a Nova Jersey, on viu la família jueva Levin. El pare, Herman, és un corredor d’assegurances que no pot amagar el seu enuig pel fet que el famós aviador Charles Lindberg –el personatge real que el 1927 va aconseguir travessar l’Atlàntic volant en solitari– es plantegi presentar-se a les eleccions presidencials pel Partit Republicà, oposant-se a Franklin Delano Roosevelt. Lindberg –que en realitat no es va arribar a presentar mai, però que sí que tenia afinitat amb els nazis– fa discursos en contra de la participació dels Estats Units en la guerra, proposant la neutralitat davant Hitler i carregant contra els jueus. El seu lema és “Amèrica primer”, s’aprofita del fet de ser una estrella mediàtica i utilitza un discurs populista d’enfrontament entre “ells” i “nosaltres”. Sí, l’al·lusió a l’elecció de Donald Trump és evident.

A la sèrie, la deriva política que es va vivint al país va en paral·lel a les tensions que pateix la família Levin. Bess, la mare, intenta mantenir-los a tots units mentre veu com la seva vida es va complicant cada cop més. La seva germana gran –una dona soltera, a qui dona vida Winona Ryder– coneix un rabí –interpretat per John Turturro– que acaba sent un dels personatges més sinistres de la història, ja que es posa del costat de Lindberg i els seus fanàtics. A més, i sota la influència de la seva tia, un dels dos fills de Bess i Herman queda completament enlluernat per l’aviador convertit en polític, malgrat el seu evident antisemitisme. L’altre fill, el més petit –l’alter ego de l’autor Philip Roth, en la pell del jove actor Azhy Robertson, que ja ha rebut diversos premis– no acaba d’entendre res del que passa al seu voltant. En paral·lel a tot això, hi ha la història d’Alvin, un nebot de Herman, que com ell mateix diu està fart de parar l’altra galta i intentarà per tots els mitjans lluitar contra el feixisme que es va mobilitzat i estenent per tot arreu. La sèrie –que té sis capítols– pot semblar una mica lenta al començament, però a mesura que avança la trama fa reflexionar molt sobre els moments actuals, especialment sobre el fet que ens estiguem acostumant a les actituds totalitàries. Ens ve a recordar que al feixisme se li ha de plantar cara des del començament, no subestimar-lo pensant que es cosa de quatre tarats. I David Simon –un artista compromès a qui li agrada tocar temes socials– ja ho va deixar ben clar denunciant públicament que el franquisme encara és ben viu a l’Espanya del segle XXI.

THE PLOT AGAINST AMERICA Plataforma: HBO Creadors: David Simon, Ed Burns Protagonistes: Winona Ryder, Anthony Boyle, Zoe Kazan, Morgan Spector
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor