Lletres

OBLIT BASEIRIA

LLIBRERIA CASA ANITA. Carrer de Vic,14. Barcelona

Un racó per als nens al cor de Gràcia

Aquest projecte personal ha culminat fa poc un procés de supervivència al barri de Gràcia de Barcelona amb la compra del local gràcies al suport a les xarxes socials i a l’obra de tres il·lustradors

Com va néixer Casa Anita?
La llibreria té setze anys i està especialitzada en literatura infantil i juvenil i en il·lustracions, una especialització complicada. De fet, quan la vam obrir a Barcelona el 2005 només hi havia una llibreria infantil, Al·lots. Vam començar al carrer Santa Eugènia i als cinc anys, el 2010, ens vam traslladar on som ara.
El 2015 ja va tenir problemes per poder mantenir la llibreria en aquest carrer...
El propietari de tot el bloc es va vendre tot l’edifici i la gent de lloguer va haver d’anar marxant. Nosaltres teníem un contracte de deu anys, fins al 2020, i vam deixar clar al nou propietari que no volíem marxar. Vam lluitar i vam engegar la campanya Jo no marxo, que es va escampar com la pólvora.
Crec que no els deixava fer tallers al pati exterior que tenen...
Ningú hauria de qüestionar que un acte cultural que es fa dins d’una llibreria no es pugui fer. Vam fer soroll i al final es va tirar enrere i no hi va haver judici. No es pensava que hi hauria un ressò tan gran.
I l’any passat només els va donar l’opció de comprar el local...
Primer ens demanava molts diners. Suposo que la pandèmia ha anat a favor nostre. Vam fer valdre la taxació i al final va ser relativament fàcil. Ens vam ajustar a la realitat. Tot i així, intentar aconseguir els diners no va ser fàcil. L’empresa funciona i va bé, però jo no tenia tants diners estalviats. El projecte va ser finançat per Triodos Bank, que com a viabilitat de negoci, sent un projecte cultural i social, ens va ajudar. Vam voler lluitar per aquest lloc, perquè estàvem ubicats en aquest barri i perquè potser no hauríem trobat un espai amb el pati exterior tan bonic que tenim...
Com va sorgir la idea de buscar suport econòmic a través d’il·lustracions?
Nosaltres estem molt vinculats al món de la il·lustració. Fa molts anys que fem trobades d’il·lustradors i en conec molts. Tres de molt vinculats amb Casa Anita, conscients que no tindríem prou diners, ens van proposar fer i cedir-nos una il·lustració. La gent em deia que fes un Verkami, però no deixava de ser per comprar un local i no em sentia gaire bé, perquè era demanar diners. Aquesta opció va ser diferent. La gent comprava una cosa que serveix. I comprava també una serigrafia per Casa Anita.
Al final es va sentir molt alliberada?
En el fons sabia que em quedaria. No hi havia un altre remei. Molta gent em va dir que m’ho havia guanyat a pols. Va ser complicat també per com és aquesta ciutat. Barcelona encara no ajuda gaire. Una llibreria o qualsevol negoci necessita tenir certa estabilitat.
Com ha patit la pandèmia la llibreria?
Crec que, en el sector cultural, les llibreries més petites i independents són les que n’han sortit més ben parades. L’any passat, el 4 de maig ja podíem obrir. I la gent va respondre consumint on es podia. Hi ha hagut molta solidaritat, als barris.

LA NOVETAT

ELS ESTELS Autor: Jacques Goldstyn Editorial: Joventut Pàgines: 68 Preu: 15 Una bella amistat d’infància que comença per una passió compartida: l’espai. La vida farà moltes voltes però es tornaran a retrobar de grans.

EL CLÀSSIC

TOT PER L’AIRE Autor: Jason Reynolds Editorial: Sembra Pàgines: 126 Preu: 12,50 Deu històries que narren allò que passa un cop surts de l’edifici de l’escola. Un retrat de l’adolescència bonic, tendre, imaginatiu i esperançador, narrat amb tendresa i passió.

SERIGRAFIES a MODE de VERKAMI

El soroll a les xarxes socials i la cessió de tres il·lustracions –de Mercè Galí, Ramón París i Gustavo Roldán van permetre la compra del local el novembre passat (amb la viabilitat del negoci garantida) i amb el suport d’una banca ètica. Casa Anita va dur a terme una espècie de projecte de micromecenatge posant a la venda 250 serigrafies, numerades i signades, de cadascuna de les il·lustracions. La pandèmia va posposar la campanya fins al setembre. Tot i així, se’n van sortir. “No hauríem tancat. Hauríem buscat un altre local”, aclareix Oblit Baseiria.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor