Lletres

SÍLVIA MUNTANÉ

SALTAMARTÍ LLIBRES. Carrer Canonge Baranera, 78. Badalona

“Volíem compartir la nostra passió”

Ella prou que ho sap: Badalona no és un territori fàcil per als llibreters. La gran urbs del costat i les mil i una ofertes del comerç de gran superfície tempten. El treball minuciós, però, sempre s’obre camí

Acaben de fer setze anys. El nom li escau perfectament, perquè en aquesta muntanya russa que està sent el segle XXI és fonamental saber caure i tornar-se a aixecar, com la joguina anomenada saltamartí. El poema de Joan Brossa els inspira: “Ninot / que porta un / pes a la base i que, / desviat de la seva posició / vertical, es torna a posar / dret. / El poble.” Com va ser engegar Saltamartí llibres?
Va ser un projecte molt ràpid i engrescador. Em vaig assabentar, casualment, que en Gerard Remendo començava a pensar a muntar una llibreria a Badalona, just en el moment que jo em plantejava un canvi en la meva vida laboral.
Era el compliment d’una mena de somni?
Des de ben petita jo sempre volia treballar en una llibreria al meu barri de Gràcia, on jo vivia, era el meu somni, així que li vaig telefonar –ell i jo no teníem cap mena de relació, ens coneixíem ben poc.
Un encert, la trucada.
Vam parlar, ens vam trobar un dia de desembre de fa divuit anys i al cap de quatre mesos, dies abans de Sant Jordi, inauguràvem Saltamartí Llibres, sense saber del cert que aquesta coincidència de somnis i d’il·lusions seria tan important per a nosaltres i penso –modestament– que també per a la nostra ciutat.
Van tenir una mateixa visió.
Tots dos coincidíem en allò que volíem que fos la llibreria: un lloc agradable, on poder fer presentacions –malauradament aquesta pandèmia les ha aturat–, un espai amb un fons de llibres important i una gran selecció de novetats. Volíem, sobretot, compartir la nostra passió per la lectura, i ens vam posar d’acord molt fàcilment, fins i tot en el nom de la llibreria, Saltamartí. Era difícil, sabíem que podrien venir dificultats. Sortosament, no les vam tenir mai, però com el ninot del poema d’en Joan Brossa, si venien, ens volíem mantenir drets.
En una entrevista a Gerard Remendo, a propòsit de la seva jubilació, posava l’accent a “desmitificar” el paper de les llibreries en la vida cultural.
Som l’última baula d’una gran cadena de muntatge on hi ha escriptores, escriptors, editores, editors, equips de correcció, traductores, traductors, distribuïdores, comercials... tot de persones que treballen al voltant del món del llibre, per tant, nosaltres no som l’important. La nostra és una feina conjunta, un treball d’equip on totes i tots ens necessitem. Les llibreries, però, i com a últim element d’aquesta gran cadena, hem de saber exposar la feina que ens arriba i només ho farem bé si ens agrada llegir, si aconseguim encomanar la nostra passió lectora i el nostre amor pels llibres. Però també hem de saber vendre; ser llibreter o llibretera és una vocació, una professió, i també un negoci.
I ara, una pandèmia.
Les llibreries, com la resta de petits comerços, sempre vivim les crisis de la mateixa manera, amb inquietud i intentant fer front a totes les despeses produïdes per les pèrdues econòmiques. Sortosament, nosaltres no hem viscut com altres negocis una precarietat laboral que ens hagi obligat a prendre mesures dràstiques com reduccions de llocs de treball o fins i tot tancaments. En el nostre cas, el principal canvi ha estat la suspensió d’activitats a l’interior.

LA NOVETAT

HAMNET Editorial: L’Altra Editorial Pàgines: 360 Preu: 23,95 Hamnet, escrita per la Maggie O’Farrell i amb traducció de Marc Rubió Rodon, és una novel·la ambientada a Startford en el segle XVI. És la història de la mort d’un dels fills de William Shakespeare i Anna Hathaway.

EL CLÀSSIC

ELS CATALANS ALS CAMPS NAZIS Editorial: Edicions 62 Pàgines: 944 Preu: 23,90 La veu de testimonis que van sobreviure a l’horror nazi. Un llibre de referència que ens descobreix, a través d’una cinquantena de testimonis, la lluita heroica dels deportats republicans catalans per resistir als camps nazis.

Què atrau els clients?

“Venen, els escoltes i els recomanes un títol. Els agrada i tornen: «Per què hauria d’anar a una altra llibreria, si a Saltamartí l’encerten sempre?» Va una mica per aquí. Acabes coneixent tothom: el tipus de novel·la que els agrada, o l’estil d’escriptura. Intentem mimar-los. Sempre et pots equivocar, és clar, però vaja... I deixes la porta oberta als canvis: «Si aquesta novel·la no t’agrada, canviem.» Ara tots valorem molt comprar a prop, on saps que et cuiden. De fet, hem guanyat clients: com que no podien anar a Barcelona han vingut aquí i ens han conegut.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor