Articles

Ot el Bruixot i la tradició

Josep Lluís Martínez i Picañol (Moià, 1948), àlies Picanyol, és un dibuixant i creador de personatges i d’entreteniments, de formació autodidacta i molt prolífic, que ha esdevingut un clàssic, un de viu i ben viu. Ha publicat en moltes editorials i revistes i ha estat traduït a una quinzena de països, com ara Itàlia, els Estats Units, França, Alemanya, Noruega, el Brasil, l’Índia, Austràlia, els Països Baixos... Déu n’hi do.

Com a pare només vaig llegir un conte al meu fill: Zzziiiuuu!!!, un recull de tires sense paraules d’Ot el Bruixot. Era meu, originalment, perquè està publicat per l’editorial Pirene el 1987. Les vegades en què jo acotxava el meu fill abans que s’adormís, i parlo de fa molts anys, era una tradició que el llibre triat fos aquest de Picanyol. Ell reia molt, tot i conèixer els gags –i les meves aportacions– de memòria.

Quan el meu fill ja era adolescent, una vegada vaig coincidir amb Picanyol en un acte, li vaig explicar l’anècdota i, simpàtic i amable com és, de seguida em va fer un dibuix dedicat al meu fill. Ho explico com a mostra fefaent que és un autor que travessa generacions.

Edicions del Pirata publica una col·lecció amb el mític personatge Ot el Bruixot. I la seva esposa Berta, el senyor Tadeu, el drac Flamini, el mussol...

Aquests àlbums –de moment ja se n’han publicat sis– tenen la característica que són una edició bilingüe català/anglès. Una miqueta de text a la pàgina esquerra en català i, a sota, en anglès. A la pàgina dreta, una il·lustració que, com llegim en la portada, està “pintada a mà”, per marcar la diferència amb els fons acolorits amb programes informàtics que la majoria d’il·lustradors actuals fan servir. Congratulations, mister Picanyol! Un clàssic tradicional.

Ot el bruixot i el drac / ot the wizard and the dragon Text i il·lustracions: Picanyol Traducció a l’anglès: Caroline Dahl Editorial: El Pirata Pàgines: 44 Preu: 12 euros

Recomanacions a cau d’orella

La vida dels dinosaures Text: Jean-Baptiste Panafieu Il·lustracions: Nathalie Choux Traducció: Lluïsa Moreno Editorial: Cruïlla Pàgines: 12 Preu: 10,95 euros A la majoria de nens els atrauen els dinosaures. Aquest llibre amb solapes els distraurà molt i els informarà de manera pràctica de com era la vida en el Cretaci, què menjaven els dinosaures, per què es van extingir, etc.
EL LLIBRE DE L’ESTIU Text i il·lustracions: Rotraut Susanne Berner Editorial: Barcanova Pàgines: 16 Preu: 13,95 euros Rotraut Susanne Berner crea en aquest llibre diferents petits mons d’una ciutat on hi ha una gran quantitat de personatges, objectes i animals per buscar. Els lectors podran descobrir els secrets amagats en les escenes mentre juguen.
JUGUEM A FER IOGA PER ANAR A DORMIR Text: Lorena Pajalunga Il·lustracions: Anna Láng Editorial: VV Kids Pàgines: 40 Preu: 12,95 euros És l’hora d’anar a dormir i els nens no tenen son? Aquest llibre conté exercicis senzills i il·lustrats per aprendre els beneficis del ioga de cara a relaxar-se i dormir millor. Una altra cosa és que al final s’ador- min. Però distrets, ho estaran.
248 funerals i un gos extraordinari Text: Deborah Wiles Traducció: Marc Donat Editorial: Viena Pàgines: 272 Preu: 18,50 La protagonista d’aquesta magnífica i divertida novel·la assegura que ha assistit a 247 funerals. I això que només té 10 anys. Però no és tan estrany, si tenim en compte que la seva família porta la funerària del poble...
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor