Opinió

Maratonians

Ens ha quedat clar que la cursa per ser lliures serà de magnituds maratonianes

El president Torra ha proposat l’organització d’una marxa pels drets civils. Em sembla una proposta més que encertada, no només perquè en aquest àmbit, el dels drets civils i polítics, sempre hi ha camp per recórrer, sinó perquè ja ens ha quedat clar que la cursa per ser lliures i independents serà de magnituds maratonianes, perquè és una cursa de fons.

Justament aquests dies, 22 i 23 de setembre però del 490 abans de Crist, és quan, segons l’historiador grec Heròdot, es va fixar l’origen de la cursa de llarga distància més coneguda i sacrificada del món: la marató. Filípides un missatger grec que a l’inici de la batalla de Marató contra els perses va ser enviat pels atenencs a Esparta per demanar ajut, va trigar dos dies a recórrer els 240 quilòmetres de distància. Després de la batalla, Filípedes, va córrer 40 quilòmetres més, de Marató a Atenes, per portar la notícia de la victòria grega. Perquè al final, els grecs van ser capaços de guanyar el totpoderós i invencible exèrcit persa. La derrota dels perses, que no havien estat derrotats en terra durant moltes dècades, a mans dels grecs va provocar grans problemes als perses. Veient que no eren invencibles, molts pobles que depenien del seu govern es van envalentir i s’hi van revoltar després de la derrota a Marató. Tenir Pèrsia com a enemic comú va ajudar a crear un sentiment de solidaritat entre les desunides ciutats estat gregues. La victòria també va col·laborar a establir la idea que els grecs eren “civilitzats” i els asiàtics merament “bàrbars”.

És una situació que es podria calcar a la nostra. Si no defallim i entomem aquesta lluita pels drets civils i polítics, la guanyarem, no només perquè ens assisteix la raó i el dret internacional, sinó perquè es demostrarà que és gràcies a la força, l’obstinació i la persistència de creure en un mateix i no defallir. Això ens revesteix d’una condició que ens fa imparables per aconseguir qualsevol repte per difícil d’assolir que ens pugui semblar. Igual que ho fan els maratonians.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor