Opinió

Aprendre socials en una botiga

Una de les olors que més associo a la infància és la de l’aigua del Carme. La iaia Maria, propensa als marejos, sempre tenia en un armariet del bany una ampolleta d’aquest elixir miraculós. Tant bon punt notava la més mínima sensació de malestar, es prenia un glopet d’aigua del Carme i ressuscitava. A mi també m’havia animat a beure’n, en alguna ocasió, i encara recordo aquella sensació de cremor a la gola, l’esòfag i l’estómac. Aleshores no era conscient, i la iaia crec que tampoc, que ens estàvem prenent un remei que tenia 55º d’alcohol! Molt més agradable era la loció Floïd que feia servir l’avi Bartomeu –conegut per una generació d’olotins com “el barber de Cal Russet”–. Entrar a la barberia, situada just davant d’on es fabrica la ratafia, era submergir-te en un univers dolç i mentolat.

L’altre dia, la visita al Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs del Pallars em va despertar aquests records d’infància. Pels més joves, intueixo que recórrer les botigues on compraven els nostres avis deu ser com assistir a una classe magistral de socials. De fet, l’impulsor de la iniciativa, en Francesc Farràs, és un historiador jubilat que s’ha dedicat a comprar multitud de béns de consum quotidians que, des del darrer terç del segle XIX fins al final del franquisme, es podien trobar en una farmàcia, una barberia, una merceria i un colmado d’ultramarins. No fa pas tant de temps que els adroguers preparaven fórmules magistrals, que els estancs compartien espai amb la central telefònica i l’oficina de correus i que no havies de recórrer mitja ciutat per trobar una botiga de vetes i fils.

L’experiència pallaresa té un punt nostàlgic quan es comprova la gran quantitat de marques catalanes que han anat desapareixent. Per sort, la moda de consumir productes de km0 està donant noves oportunitats a nous emprenedors, però sobretot té un punt de revulsiu territorial. Mentre altres indrets propers s’estan convertint en nuclis fantasma, Salàs, gràcies a l’original proposta del comerç antic, comença a recuperar l’esplendor dels segles en què acollia una de les fires de bestiar més importants de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor