Opinió

Punts de vista

CONTRA LA CORRUPCIÓ

En el preàmbul de la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció, el 31 d’octubre del 2003, els estats constataven “la gravetat dels problemes i les amenaces que planteja la corrupció per a l’estabilitat i la seguretat de les societats, en soscavar les institucions i els valors de la democràcia, l’ètica i la justícia i en comprometre el desenvolupament sostenible i l’imperi de la llei”, a més que “l’enriquiment personal il·lícit” pot ser nociu, també, per a les economies públiques i que cal tenir ben presents “els principis de bona gestió dels assumptes i els béns públics, l’equitat, la responsabilitat i la igualtat davant la llei, així com la necessitat de salvaguardar la integritat i fomentar una cultura de rebuig de la corrupció”.

Han passat prop de vint anys, i segur que en molts països s’han fet avenços importants. Tanmateix, que la creació de l’Oficina Antifrau de Catalunya el 2008 fos una acció pionera a Europa (cinc anys després de l’aprovació de la convenció), i de quina manera li van posar pals a les rodes, indicava com de llarg seria i està sent el camí per a l’assoliment dels objectius.

Perquè combatre el frau per erradicar-lo i perquè costi molt de plantejar-se’l és obligació de tothom, sobretot si s’és responsable que es comprometi i es desintegri la dignitat de les institucions i dels recursos públics dedicats a satisfer l’interès general i no el particular. Per això, qui més s’ha d’autoexigir transparència, un zel altíssim contra la sospita de males praxis, investigació externa i independent des del minut zero, cessaments i dimissions i la personació de la institució en les causes judicials com a acusació, és qui n’és el màxim responsable polític, ja sigui l’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat o de qualsevol altre lloc, o un diputat, conseller... I el que no es pot fer mai és permetre que qui ho denuncia sigui bandejat i combatut. Què és més important que l’obligació de fer net i evitar un ús indegut de l’encàrrec polític? Que posar mecanismes interns de prevenció, persecució i càstig que funcionin? Que l’obligació d’un bon govern i d’una bona administració? Que la transparència i el retiment de comptes? Res. I a qui miri cap a una altra banda, no li ha de sortir mai de franc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor