Opinió

Punts de vista

EL TRIBUNAL VOL FER INCOMPLIR LA LLEI

Guanyar un joc (carregat d’ideologia i allunyat de l’acadèmia), encara que sigui fent trampes. La sentència es basa en una quota de classes en castellà que imposava la llei Wert, una llei orgànica d’educació del PP que el govern de Pedro Sánchez va derogar l’any passat i que va substituir amb la llei Celaá.

Que Casado, que va a misses on commemoren la mort de Franco, tingui el dit a punt per prémer el botó del 155 no se’ns fa estrany, però que el partit i el govern de la LOMLOE (i de l’impuls de la LEC) al qual pertany Illa no defensi el marc legal que van promoure, que van aprovar i que és vigent, és de jutjat de guàrdia.

La LOMLOE o llei Celaá substitueix les quotes del 25% de castellà pels mandats següents: “En finalitzar l’educació bàsica, tots els alumnes i les alumnes hauran d’assolir el domini ple i equivalent en la llengua castellana i, si és el cas, en la llengua cooficial corresponent.” I “Les administracions educatives garantiran el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà i en les altres llengües cooficials als seus respectius territoris, de conformitat amb la Constitució espanyola, els estatuts d’autonomia i la normativa aplicable.” I el que diuen l’Estatut i la llei d’educació de Catalunya és que qui fixa el règim lingüístic del sistema educatiu a Catalunya (avalat pel TC) és la Generalitat, que té competència exclusiva en matèria de llengua pròpia. La llei d’educació de Catalunya la va promoure el PSC quan presidia la Generalitat i la va votar favorablement el 2009, una dada que el diputat Illa sembla que bandeja en relativitzar l’abast de la sentència i demanar que s’executi.

Demanar que s’executi una sentència relacionada amb una llei que ha estat derogada és gros. I ho és més encara que el govern de l’Estat no expressi amb claredat el suport al model lingüístic de les escoles catalanes –avalat pel Consell d’Europa i que amplia la capacitat comunicativa de l’alumnat i incideix positivament en els seus aprenentatges–, i que pugui ser còmplice d’un retrocés en el model educatiu que ha de fer possible l’aprenentatge equilibrat de les dues llengües oficials de Catalunya. El tribunal vol fer incomplir la llei, i el govern espanyol l’ha de fer complir.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor