Opinió

A fons

L’enèsima crisi podria arribar a la tardor

Si no acaba la guerra amb Rússia abans de la tardor, cauran les exportacions, continuarà la inflació alta i afluixarà el turisme
L’alta inflació colpeja perillosament la butxaca del ciutadà

Amb l’arribada de les vacances d’estiu, molta gent tira la casa per la finestra després de deixar enrere la cruesa de dos anys de pandèmia. A més, els estalvis acumulats durant la covid animen a anar als restaurants, adquirir algun capritx o iniciar uns dies d’esbarjo amb la família o amics a la platja, a la muntanya o agafar un vol cap a una destinació llunyana. Tot plegat, malgrat algunes foscors com l’alta inflació o els efectes de la guerra d’Ucraïna, fa la sensació que la conjuntura és ideal per deixar enrere les preocupacions i més encara quan cada dia sentim a parlar del boom turístic i de les divises que deixaran milions de visitants estrangers a Catalunya, una de les zones amb més atractiu del món.

Tot i així, hi ha un debat encès sobre quin panorama tindrem amb l’arribada de la tardor perquè el cert és que hi ha molts elements que fan presagiar que la recessió tornarà a fer acte de presència. Molts experts ja comenten que el “mode crisi” està a la vista. La pregunta ara és saber el grau d’afectació que tindrà l’economia i la butxaca dels ciutadans catalans el darrer trimestre de l’any.

En aquests moments, com ja s’ha dit, el turisme ha retornat a les xifres precovid, un fet que ajudarà de ben segur a fer rodar l’economia. A més, la debilitat de l’euro respecte del dòlar de les darreres setmanes també empeny a rebre més visitants i atraure inversió estrangera. Per contra, això sí, dispara el preu de l’energia i la inflació. Una altra dada positiva és la reactivació de les vendes a l’exterior. Les exportacions catalanes no paren de créixer. Segons les darreres xifres publicades pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, el mes de maig el país va vendre un 26,9% més de productes a l’estranger que el mateix mes del 2021, fins als 8.611,6 milions d’euros. Si mirem el global de les exportacions de tot l’Estat, les vendes a l’estranger de Catalunya van suposar el 24,6% de l’Estat espanyol, quan la població catalana és el 16% i el pes del PIB, el 18%.

En la balança de les coses negatives, que pesen molt, ens trobem amb la inflació, a causa de l’increment de l’electricitat, el gas, els carburants i els productes d’alimentació, ja que els productors hi han de repercutir l’increment dels costos del transport i la distribució. Un dels riscos de la pujada de l’IPC és que el ciutadà, després de tantes crisis viscudes els darrers 15 anys, queda afectat per la reducció del seu poder adquisitiu. Un fet que l’empobrirà de ben segur, i una de les primeres conseqüències serà reduir el consum, que ja sabem que és l’altra pota del creixement econòmic.

El consumidor ha respost amb certs canvis d’hàbit típics de les crisis i la situació amenaça d’empitjorar. Les dades mostren un cert alentiment econòmic i una preocupació latent davant l’arribada de la recessió.

La Fundació de les Caixes d’Estalvi (Funcas) en la seva actualització de les previsions econòmiques anuncia una forta desacceleració de l’economia després dels mesos d’estiu i tampoc descarta la recessió en cas que els preus de l’energia es disparin més del previst. Funcas manté el creixement per enguany del 4,2% però el rebaixa fins al 2% el 2023.

L’arribada del fred i els talls del gas natural anunciats per Rússia als principals països europeus es traduiran en un cop per a l’economia europea i un daltabaix per als seus habitants, fet que comportarà reduir el consum per estalviar i per poder obtenir, com sigui, més gas d’altres països per apaivagar el fred dels llargs hiverns. Això, de retruc, afectarà les exportacions catalanes, que ara van molt llançades perquè prop del 70% de les destinacions dels nostres productes són al continent europeu.

Davant de tot això, ens podríem trobar a la tardor amb una reducció de les exportacions, amb una disminució del consum nacional degut a l’alta inflació i també a una disminució dels ingressos turístics perquè molts ciutadans ja s’haurien polit la reserva d’estalvis i davant de les incerteses deixarien els viatges per a la primavera del 2023. Si no arriba la distensió amb Rússia abans de l’octubre vinent, el panorama econòmic per a Catalunya i Europa pot ser desolador.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor