El dossier

On ens hem d’emmirallar?

Les energies renovables continuen a l’alça arreu del planeta. Catalunya ha d’aprendre la lliçó del que passa en altres països per poder superar els reptes que planteja la transició energètica

Catalunya va tard en el desenvolupament d’energies renovables, però això té una part positiva: permetrà aprendre dels errors dels que van més avançats. Un exemple és Califòrnia, amb una sensibilitat ambiental molt alta que ha disparat l’ús de plaques solars fotovoltaiques. Això fa que durant el dia, quan fa sol, molts consumidors gastin poca energia de la xarxa i n’hi aboquin molta d’autoproduïda. Però per fer possible que l’electricitat arribi a les llars sempre que la necessitem, és necessari que el sistema sigui operatiu les 24 hores, tots els dies, i que es mantingui un equilibri entre generació elèctrica i consum. L’energia no s’emmagatzema a gran escala, simplement ha d’existir contínuament. Així, si de dia les plaques solars californianes subministren electricitat a particulars i a empreses i en generen tanta que en sobra i n’acaben abocant més al sistema, es posen en risc les instal·lacions (els cables, per entendre’ns). Per això ja ha passat que, en moments puntuals, Califòrnia ha de regalar electricitat a estats veïns com Arizona i Nevada. I no només la regala, sinó que paga per fer-ho. Com si se t’inunda la piscina quan plou i pagues al veí perquè t’ajudi a treure l’aigua que sobra.

A més, Califòrnia també busca solució a l’anomenada “corba de l’ànec”, el pic de demanda sobtat del vespre, quan les plaques deixen de produir i les llars tornen a xuclar energia de la xarxa. Aquests problemes són extrapolables a altres llocs amb forta irradiació solar, i és per això que alguns polítics, com l’anterior ministre d’Energia del PP, Álvaro Nadal, els utilitzen per defensar l’energia bruta –fòssil o nuclear– perquè és gestionable. “Aquesta és una solució del segle passat. Les bateries a les llars i als vehicles són una opció per al futur. En qualsevol cas, estem obrint una porta nova i hem de veure què hi ha a l’altra banda” diu la directora de l’ICAEN

Preu negatiu

Baden-Württemberg és un estat alemany una mica més gran que Catalunya. Té capacitat fotovoltaica per generar 5.000 megawatts. Catalunya en té per a 5, tot i disposar de molta més irradiació solar. A diferència de l’Estat espanyol, Alemanya, Suècia i Dinamarca lideren la revolució renovable. “A Alemanya, ni el govern ni les empreses estaven centrats en el tema, i han estat els ciutadans els que l’han impulsat, amb un model d’energia distribuïda i compartida”, recorda Assumpta Farran. El resultat és que en algunes ocasions hi ha prou energia perquè sigui gratuïta, o amb un preu negatiu. És a dir, et paguen per consumir. Això, però, no vol dir que els alemanys no paguin electricitat, ja que amb les seves factures continuen assumint el cost tecnològic i de manteniment del sistema.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor