El dossier

Josep Romaguera

Propietari del restaurant El Galliner de Calella

“No ho vaig fer per política, ho vaig fer per indignació”

ASSETJAMENT
“Vam sumar més de 2.000 trucades i 400 van ser amenaces de mort”

Josep Romaguera és el propietari del restaurant El Galliner, a Calella. Després de veure per televisió les càrregues policials contra els votants de l’1-O va col·locar una pissarra a l’exterior de l’establiment en què es llegia: “No servim les forces d’ordre públic no autonòmiques i tampoc volem els seus serveis.” El missatge va córrer per les xarxes socials i va haver d’anar a declarar davant la Guàrdia Civil acusat de delicte d’odi. El maig passat, el jutjat número 2 d’Arenys de Mar va arxivar la causa.

Penedit d’haver escrit el missatge?
Vaig actuar en calent, molt enfadat per les imatges de repressió policial i després de saber que a un familiar l’havien colpejat a Sant Cebrià de Vallalta, però no ho vaig fer per política, sinó per indignació. Veient la campanya de desprestigi del tot injustificada que hem hagut de suportar, segur que ara no escriuria el mateix, però no descarto un missatge més genèric com ara: no servim violents.
Va acumular moltes amenaces.
Fins al gener, vam sumar 4.800 missatges plens d’insults i vexacions, més de 2.000 trucades telefòniques, de les quals 400 amb amenaces de mort, totes en castellà. Anímicament, van ser uns mesos molt durs. Fins i tot vam haver de tancar el lloc web del restaurant i ja no l’hem tornat a obrir. Ho vam denunciar als Mossos.
Com va afectar el negoci?
Doncs no el va afectar gaire, perquè vam sentir l’escalf i el suport de la gent de Calella i de clients d’altres pobles des del primer moment. No ens van deixar sols i molts van venir a fer un àpat com a mostra de solidaritat. Són gestos que no s’obliden i que arriben molt endins. Fins al gener, vam arribar a sumar una facturació del 67% més.
La Guàrdia Civil el va citar a declarar.
Tot va anar bé, perquè posteriorment el jutge va considerar, com no podia ser d’una altra manera, que no hi havia hagut cap delicte d’odi. Els cossos de seguretat de l’Estat no són un col·lectiu vulnerable, i jo em vaig limitar a exercir la meva llibertat d’expressió.

.TERESA MÁRQUEZ

mtmarquez@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor