El dossier

El món es frega els ulls

Mitjans de comunicació internacionals posen en dubte la democràcia espanyola en l’inici del judici contra els presos polítics

‘THE TIMES’
“Portar a judici els independentistes hauria de ser impensable en un país de la Unió Europea”
‘THE WASHINGTON POST’
“No són només els separatistes catalans. A Espanya també es jutja la democràcia”

La majoria de mitjans de comunicació internacionals es fan ressò de l’inici del judici als presos polítics catalans. Són editorials, articles d’opinió i un ampli seguiment del judici que se celebra aquests dies a Madrid i que en la seva majoria, no deixen en gaire bon lloc la democràcia espanyola. L’esdeveniment ha despertat l’interès de centenars de mitjans de comunicació internacionals, que s’han desplaçat fins a Madrid. El diari britànic The Times és un dels més contundents. “Portar a judici els dirigents independentistes hauria de ser impensable en un país que forma part de la Unió Europea i signant de la Convenció Europea de Drets Humans.” El rotatiu assegura que els moviments de l’independentisme no han estat sempre els més correctes, però afegeix que la resposta de l’Estat ha estat “vergonyosa”. “Els càrrecs que s’imputen són polítics i la llarga detenció és totalment injustificable”, continua l’escrit. Pel diari britànic, l’Estat espanyol hauria hagut de seguir les passes del Regne Unit i del seu ex-primer ministre David Cameron, que va plantejar un referèndum d’independència. “En aquell moment, mai es va considerar la possibilitat de posar entre reixes el líder escocès Alex Salmond”, continua l’editorial. El rotatiu també considera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no està seguint la millor estratègia per tal d’enfrontar-se amb l’independentisme. “Hauran de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), en què el dret d’expressió i les seves opinions seran reconegudes gairebé amb total seguretat.” Un altre dels articles més contundents en contra de la democràcia espanyola ha estat publicat a The Washington Post. El signa Naomi Mezey. “No són només els separatistes catalans. A Espanya també es jutja la democràcia”, rebla el titular d’aquesta professora de dret de la Universitat de Georgetown. Mezey considera que és “força evident” que la violència durant la celebració del referèndum de l’1-O va venir per part dels cossos de seguretat de l’Estat. La professora considera que traslladar un problema polític a la justícia “és un error”.

Un altre dels articulistes que es mostra molt crític amb la celebració del judici és el periodista John Carlin. En un article publicat al diari argentí Clarín considera que el es veurà és “l’enfrontament entre l’Espanya moderna i la dels conqueridors”. Carlin assegura: “Pensava que el vincle amb la Unió Europea havia guarit Espanya dels seus vells hàbits. Resulta que no.” El periodista afirma que ha de “confessar” que li costa veure els termes de rebel·lió i sedició quan ningú va recórrer a les armes. Carlin considera que els independentistes van fer uns “numerets estúpids” però pacífics. Un altre dels mitjans de comunicació que critica el judici és el portal de notícies francès Mediapart. “Catalunya: la vergonya d’Espanya i el deshonor d’Europa”, afirma al seu titular. “Es pot estar a favor o en contra de la independència de Catalunya, però ens hem d’indignar pel procés que s’obre a Madrid contra els dotze independentistes.” D’altres rotatius europeus es fan ressò de l’inici del judici en contra dels independentistes, com és el cas del Frankfurter Allgmeine, que titula: “Files reservades per als rebels.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor