El dossier

Literatura és nom de dona

L’evolució dels darrers anys no ha evitat que, encara avui, les dones estiguin infra- representades, també, en el món de les lletres. Només un 20% de l’obra publicada està escrita per dones

Literatura és nom de dona, però les dones participen amb plena normalitat en el món literari? La realitat constata que no, que encara estan, estem, molt lluny de la igualtat; en el sector de les lletres i en el de la cultura en general. Per això, aquestes planes especials de La República del Sant Jordi 2019 es decanten clarament pel costat més infrarepresentat de la literatura: el de les dones escriptores. Es dona una paradoxa: només aproximadament un 20% dels llibres que es publiquen a l’any estan escrits per dones, però, en canvi, les dones llegeixen més que els homes. Segons l’estudi Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya, elaborat el 2017 per encàrrec de l’Institut Català de les Empreses Culturals, llegeixen més les dones (72,1%) que els homes (62,9%), una diferència de gairebé deu punts entre els dos sexes.

Un altre informe, elaborat per l’Observatori Cultural de Gènere, amb la col·laboració de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), i que analitza el gènere en els premis literaris, clava dues grans clatellades de realitat: “Les dones estan clarament infrarepresentades en els palmaresos dels premis literaris i hi ha gèneres en què la minoria és molt palesa i força preocupant.”

La primera conclusió: les dones només guanyen el 17,8% dels premis literaris, al davant del 82,2% que guanyen els homes. Encara més: hi ha un 8,57% de premis en què no hi ha cap dona guanyadora, i un 11,42% de premis en els quals només es troba una dona guanyadora de cada quinze guanyadors. Aquest panorama resulta “altament ofensiu per al col·lectiu de les dones que escriuen i es presenten als premis”, assenyalen els responsables de l’estudi, que aclareixen també que els jurats són eminentment masculins i que el fet que “no tinguin predilecció per les obres escrites per dones és una conseqüència directa del que fan molts homes: no llegir llibres de dones”. És conegut el cas de l’escriptora Catherine Nichols, que el 2015 va enviar la mateixa obra a una cinquantena d’editorials: primer amb el seu nom i després amb un nom masculí com a pseudònim. El resultat va ser que va rebre més respostes i molt més encoratjadores quan signava amb nom d’home. Les casualitats, aquí, poc hi tenen a veure.

M. Àngels Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere, explica en una entrevista en aquesta edició (vegeu les planes 10 i 11) que es premia el talent masculí, encara que aquest estigui per veure i que, en canvi, per a les dones escriptores el grau d’exigència es multiplica.

Menys dramaturgues

La segona conclusió és que la desigualtat de gènere es troba molt més accentuada en unes modalitats literàries que no pas en unes altres. Cada cop les nostres editorials publiquen menys obres de teatre, però de les poques novetats que cada any apareixen d’aquest gènere, només un 4,8% estan escrites per dones. A l’altre cap de corda hi ha la narrativa infantil i juvenil, un gènere que sovint s’ha considerat equivocadament menor: aquí el percentatge de dones autores s’eleva fins al 36,4%.

Les desigualtats de gènere en el sector de la literatura són, doncs, una realitat. Tenim un país amb moltes i bones dones escriptores, traductores, editores i il·lustradores, però per tirar endavant i consolidar les seves carreres literàries han de fer un esforç que, en el cas dels homes, és menys feixuc. En aquestes planes tenen moltes novetats literàries amb nom de dona i molt poques d’autoria masculina. La discriminació, en aquest cas, és volguda.

Al final de tot, però, hi ha una altra dada que ens afecta a tots: malgrat l’evolució i les millores dels darrers anys, hi ha un 40% de la població que continua sense llegir llibres.

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

GÈNERES
Només un 4,8% de les obres de teatre estan escrites per dones. En la narrativa infantil i juvenil, el percentatge s’eleva fins al 36%.
PREMIS
Segons un estudi, les dones només guanyen el 17,8% dels premis literaris, al davant del 82,2% que guanyen els homes.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor