El dossier

Laia Palau

Jugadora de bàsquet

“S’ha de donar valor al que fem”

Ningú millor que Laia Palau per parlar sobre l’esport femení i la seva evolució, després de vint-i-dos anys en l’elit del bàsquet espanyol. Tota una figura que ha sabut i pogut guanyar-se la vida des del parquet

“Tu transmets una cosa i la gent que ve s’hi sent identificada, rep unes emocions i s’hi enganxa. Crees aquesta comunitat”
Fa vint-i-dos anys pensava que seria durant tants anys professional?
No pensava ni que podria ser professional. L’escenari era molt diferent. Ara les joves pugen i tenen clar que és una feina i que poden viure d’això, que hi ha un espai de professionalisme. Jo he viscut aquesta transició fins a arribar al moment actual del bàsquet femení. Les joves, a més, tenen més recursos: s’entrenen a l’estiu, tenen entrenadors personals... És cert que pel que fa als sous hi ha l’Eurolliga, que és top, i després hi ha la lliga espanyola, en què hi ha franges de tot. Hi ha gent que viu bé del bàsquet i hi ha gent que en sobreviu. El món de l’esport té una data de caducitat. Val la pena invertir aquests anys sobrevivint? Jo tinc la sort que m’he guanyat la vida i he pogut fer un racó, però quan em retiri hauré de treballar. El 90% ho haurà de fer.
Han canviat molt les condicions de la lliga des que va començar?
Fa anys hi havia molt més amateurisme. Hi ha hagut millores. No m’interessa gaire comparar-me amb els nois. M’interessa més comparar-me amb com estàvem. I sí que hi ha hagut progrés. Al final és una qüestió de diners, malauradament. Si tens diners, tens millor estructura, condicions…
En quin país hi ha més organització?
A França. Ho tenen molt ben muntat. La majoria de clubs no es basen en un patrocinador mecenes, típic del bàsquet femení. És una cosa més comunitària. Els pavellons són més petits i s’asseguren que estiguin plens. Hi ha molta participació de totes les empreses.
Què hauria de fer aquí el bàsquet per millorar la seva professionalització?
Tenir més patrocinadors. La visibilitat també hi té molt a veure. S’ha de donar valor al que fem. Al final, el que els mitjans veneu és el que la gent compra. És el vostre poder. Si seguim venent només futbol, doncs serà el que hi haurà… Tu transmets una cosa i la gent que ve s’hi sent identificada, rep unes emocions i s’hi enganxa. Crees aquesta comunitat. És un moment de canvi social i s’hauria d’afavorir. Hi ha els condicionants. La societat la construïm entre tots. Si els polítics i els mitjans donen importància a la dona, la dona serà important. Està a les mans de tots. Ho veig senzill. La dona també s’ha de conscienciar que l’esport ens interessa. S’ha de vendre. En bàsquet femení crec que físicament hem progressat i juguem més ràpid, l’espectador pot veure les coses i hi ha més organització d’equip. Aquí podem tenir atractiu.

XAVI OLTRA

@oltrix

LA JUGADORA MÉS INTERNACIONAL

Parlar de Laia Palau és parlar de la jugadora de la història del bàsquet espanyol (també masculí) amb més internacionalitats: 262. Amb 39 anys, el seu currículum és impressionant: 12 medalles amb Espanya, 10 lligues en tres països (Espanya, França i Polònia), 2 Eurolligues i 10 copes en quatre països (Espanya, França, Polònia i la República Txeca). Aquest estiu juga l’europeu amb la selecció espanyola, després d’haver guanyat el títol de lliga amb el Girona.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor