El dossier

Batalla de togues

La sentència del TJUE sobre Junqueras ha intensificat la batalla judicial per allunyar del Suprem l’última decisió sobre el procés

Madrid comença a perdre el control judicial del procés. La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) que el 19 de desembre passat reconeixia la immunitat d’Oriol Junqueras com a europarlamentari, i també la de Puigdemont i Comín, ha desencadenat un complex escenari jurídic de resolucions i recursos i ha intensificat la batalla judicial sobre el procés català. Una batalla que inevitablement portarà a confrontar les decisions de la justícia espanyola, aferrada a defensar les llargues condemnes contra els líders independentistes i la voluntat de fer seure al banc dels acusats el president Puigdemont, amb les decisions que a partir d’ara haurà de prendre la justícia europea. L’escenari s’ha trasllat de Madrid a Luxemburg, seu del TJUE, on arribaran nous recursos i més qüestions prejudicials plantejades pels advocats de Junqueras (Andreu Van den Eynde) i Puigdemont i Comín (Gonzalo Boye), en un intent d’arrabassar definitivament al Tribunal Suprem l’última decisió.

L’estratègia d’allunyar les decisions del Tribunal Suprem i Constitucional espanyols –iniciada des de l’exili amb les euroordres i la sentència de Schleswig-Holstein– a través del tribunal de la UE, i amb el Parlament Europeu també en el tauler de joc, respon a la voluntat de posar en evidència la vulneració de drets dels líders catalans per part de la justícia espanyola. La batalla, a partir de la negativa del Suprem –amb un forçat argumentari– a aplicar la decisió del TJUE d’alliberar Junqueras, obre un escenari inèdit per al poder judicial espanyol.

Un embolic judicial (vegeu els gràfics adjunts) que posa Luxemburg al centre del mapa.

SUSANNA OLIVEIRA

soliveira@lrp.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor