El dossier

DOSSIER

OPERACIÓ REPRESSIVA CONTRA L'INDEPENDENTISME

Víctimes Qui és qui?

Polítics, expolítics, funcionaris i empresaris formen la llista de 21 persones que han estat detingudes en la darrera ràtzia contra l’independentisme català a càrrec de la justícia espanyola

DELICTES
“Van des de malversació de fons públics fins a prevaricació, blanqueig de capitals i tràfic d’influències”
RELACIONAT
“Xavier Vendrell fa de nexe d’unió entre dos àmbits d’investigació: Tsunami Democràtic i una requalificació urbanística a Cabrera”

Els detinguts, el nombre més gran fins ara en una operació contra l’independentisme, són l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell; l’empresari Oriol Soler, vinculat a Tsunami Democràtic (que també investiga l’Audiencia Nacional); l’ex-alt càrrec de CDC i mà dreta del president Artur Mas David Madí; el cap de l’oficina del president Puigdemont, l’historiador Josep Lluís Alay; els responsables de l’empresa Events d’Igualada, Antoni Fusté i Roc Aguilera, encarregada, entre moltes altres feines, de muntar els escenaris d’entitats i partits sobiranistes; el president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals; l’alcalde de Cabrera de Mar, del PDeCAT, Jordi Mir; el regidor d’Urbanisme del municipi, el republicà Enric Mir, i l’arquitecte municipal, Ramon Vilà. En la llista recollida pel jutge, també hi apareixen dos càrrecs del Departament d’Educació, en concret el de la directora general de Centres Educatius Concertats i Privats, Pilar Contreras, i el del director general de Centres Educatius Públics, Josep González Cambray. També van ser detinguts Marta Molina Álvarez, delegada sindical de la CSC-Intersindical, excàrrec d’ERC i professora d’institut al Baix Llobregat; l’empresari gironí vinculat a la plataforma Girona Vota Josep Campmajó Caparrós; la subdirectora general d’Avaluacions Mèdiques de la Generalitat, Lídia Domingo; l’economista i empresari de Vilafranca del Penedès Jordi Sanglas, i la també empresària i comunicadora Ruth Juncosa.

DOS ÀMBITS CLAU

El jutge Joaquín Aguirre dona plena credibilitat a les escoltes telefòniques interceptades per la Guàrdia Civil dels mòbils de les diferents persones investigades. En el centre de tot el suposat entramat, hi apareix l’empresari Xavier Vendrell, que fa de nexe d’unió entre els dos àmbits centrals d’investigació. D’una banda, per la seva suposada vinculació amb l’organització de Tsunami Democràtic –en què també estarien implicats segons la interlocutòria Madí i Soler–, el consideren el veritable artífex de les mobilitzacions ciutadanes. I, d’una altra banda, per un presumpte cas de tràfic d’influències en la requalificació d’uns terrenys de la seva propietat a Cabrera de Mar. Precisament tres dels detinguts en l’operació policial estan vinculats a aquest cas. En concret, l’alcalde i president comarcal del PDeCAT, Jordi Mir; el regidor d’Urbanisme per ERC Enric Mir, i l’arquitecte municipal, Ramon Vilà. Els fets pels quals se’ls acusa impliquen el canvi de qualificació urbanística d’uns terrenys de la finca Villa Bugatti amb l’objectiu de poder construir-hi un equipament educatiu per a nens dislèctics i amb TDAH promogut per la Fundació Pedagògica El Brot, de la qual Vendrell és president. És en aquest entramat on el jutge veuria tracte de favor cap a Vendrell per part tant de la directora general de Centres Educatius Concertats i Privats com del director general de Centres Educatius Públics.

Per la seva banda, tant a Oriol Soler com a David Madí, se’ls acusa de difondre informacions falses sobre l’Estat espanyol durant els moments centrals del procés independentista, en especial de la celebració del referèndum de l’1-O, amb l’objectiu de desestabilitzar-lo a escala internacional.

Oriol Soler

EXPERT EN COMUNICAR

Expert en comunicació i fundador de les revistes Sàpiens, Descobrir Catalunya i Cuines i de l’editorial Ara Llibres, és acusat de difondre informació falsa amb l’objectiu de desestabilitzar l’Estat a l’exterior i on, segons el jutge, hauria participat fins i tot el Kremlin. La seva entrevista amb Julian Assange és considerada sospitosa. Soler és responsable de la campanya Ara és l’hora en la consulta del 9-N impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural i també va ser codirector de la campanya de Junts pel Sí en les eleccions catalanes del 2015.

David Madí

ESTRATEG DE CDC

David Madí, mà dreta del president Artur Mas, va dirigir la seva campanya per la presidència de la Generalitat del 2010. A Madí, se’l vincula amb els preparatius de l’1-O i segons la Guàrdia Civil tenia la responsabilitat de crear una unitat clandestina de contraespionatge dels

Mossos d’Esquadra, tenir coneixement dels moviments de Tsunami Democràtic i desenvolupar una plataforma de criptomonedes per eludir el control de l’Estat i garantir el finançament d’una Catalunya independent. També l’acusa de tràfic d’influències i fer negoci amb la covid.

Xavier Vinyals

FINANÇAR WATERLOO?

És president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes i

també excònsol honorífic de Letònia, càrrec que va haver d’abandonar el 2016 després d’haver omplert d’estelades el Camp Nou. Vinyals, segons la interlocutòria, hauria utilitzat part de les subvencions atorgades a la plataforma per suposadament finançar l’estada del president Puigdemont a Bèlgica. En especial es fa incís en la despesa de 828.000 euros per a la celebració del Fòrum Crans Montana i que la Guàrdia Civil interpreta com un acte polític per promocionar la independència de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor