El dossier

“Ens protegim i protegim tota la societat”

La doctora Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, incideix en la seguretat de la vacuna i en el seu paper comunitari. Qui es vacuna, diu, ajuda a defensar els més vulnerables a la covid

“La major part de la població catalana creu en les vacunes. Tenim unes xifres de cobertura molt altes, sobretot en els infants. Ara, amb la nova vacuna, hi ha qui diu: «Ja em vacunaré..., però primer que ho faci un altre, a veure què.» El missatge és que és segura, que s’ha aprovat seguint totes les fases que ha de passar qualsevol medicament i que en el cas de les vacunes encara és més exigent, perquè estan destinades a població sana.” Carmen Cabezas, metgessa, subdirectora general de Promoció de la Salut, expressa el convenciment de l’Administració catalana. “Ja no es tracta que durant les investigacions hagin estat vacunades 45.000 persones, i que hagi estat eficaç i segura, sinó que, en l’àmbit mundial, ja acumulem milions de vacunats. Disposem de molta experiència d’ús!”

mESOS al ENDAVANT

La decisió, lliure, de vacunar-se té implicacions. “Afectarà el nostre voltant, sobretot els més vulnerables, aquells a qui no farà efecte la vacuna i aquells que no es puguin vacunar, com ara els menors de 16 anys –de moment–, les embarassades, les persones amb el sistema immune deprimit... Construïm una barrera que protegeix tothom. Ens protegim i protegim tota la societat.”

L’inici de la vacunació, durant les festes, va tenir crítiques: el ritme era lent, respecte al que les autoritats havien anunciat. “Tenim molta experiència en vacunació: cada any posem més de 3 milions de vacunes de la grip. Ara, però, és una vacuna que requereix una conservació i manipulació especials. A les residències s’han enviat cartes de consentiment, s’han hagut de recuperar i, al fi, vacunar... Hi ha una feina prèvia que ho ha endarrerit una mica.” A principi de gener s’havien posat 8.000 vacunes. A tot França, 350. El 14 de gener, a Catalunya s’havien posat 120.956 vacunes. A tot el món, més de 35 milions. “És un repte de mesos! La vacuna ha d’haver arribat a tots a l’estiu. Cada dia és per a nosaltres un dia laborable, i és que el sistema sanitari no ha descansat des del març. Cal vacunar el 75-80% de la població.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor