El dossier

Dogmes econòmics que s’han desinflat amb la covid

Les polítiques que s’estan aplicant per contrarestar els efectes de la pandèmia posen en evidència principis del neoliberalisme que s’han aplicat en els últims trenta anys, com que l’Estat ha de ser poc intervencionista, que els dèficits públics són diabòlics i que la globalització no ha de tenir límits

L’economista anglès John Williamson va codificar l’any 1989 el que va denominar “consens de Washington, deu punts de política econòmica sobre com lluitar contra la crisi del deute extern de l’Amèrica Llatina. Molts d’aquests deu manaments del neoliberalisme –proclamats pel Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial i el Departament del Tresor dels Estats Units, les tres institucions amb seu a Washington– han saltat pels aires amb la crisi del coronavirus, si no ho havien fet abans amb la crisi financera del 2008.

Disciplina fiscal. Es considerava que els alts dèficits públics conduïen a desequilibris macroeconòmics que havien fet tenir a l’Amèrica Llatina problemes inflacionistes. Amb la covid, el dèficit públic s’ha disparat als Estats Units i a la UE, que ha aparcat la regla de no tenir un dèficit públic superior al 3% i un deute públic superior al 60%.

Reordenació de les prioritats de la despesa pública. Per fer front al dèficit fiscal, es proposava eliminar subvencions. Ara, els països desenvolupats subvencionen a tort i a dret, fins i tot enviant xecs als contribuents perquè consumeixin.

Reforma tributària. Es recomanaven tipus impositius moderats, afirmant que així la base s’ampliava i la recaptació total augmentava. Amb la crisi actual, els Estats Units i l’FMI proposen apujar els impostos a les rendes més altes, als grans patrimonis i a les multinacionals per finançar la recuperació.

Liberalització de les taxes d’interès. Es proposava eliminar els tipus màxims fixats pels governs. A l’Estat espanyol, la banca pot fixar lliurament l’interès que cobra, però la llei contra la usura permet denunciar judicialment els préstecs que cobren taxes molt superiors a les del mercat. Una manera de condicionar el preu del mercat és modificar el preu del diner que el BCE presta a la banca, que està al 0% des de fa cinc anys.

Tipus de canvi marcat, també,

pel mercat.

Liberalització del comerç. Per dur a terme una política econòmica orientada a l’exterior també es va creure necessari liberalitzar les importacions.

Liberalització de la inversió estrangera directa. La UE permet vetar que inversors estrangers gestionin empreses estratègiques.

Privatització. Es van basar en la idea que la indústria privada està gestionada més eficientment que les empreses estatals. Que ho preguntin a la UE, que no sap com fer-ho perquè les farmacèutiques privades l’abasteixin de vacunes desenvolupades amb fonts públics.

Desregulació. Es va considerar una manera de fomentar la competència a l’Amèrica Llatina. Mentrestant, es desregulava la banca nord-americana, la qual cosa va originar la crisi financera del 2008.

Drets de propietat. Seguretat jurídica per als inversors (vegeu la peça adjunta).

SUSPENDRE les PATENTS DE VACUNES

Si hi ha una cosa sagrada en el capitalisme és la propietat privada, principi que posa en qüestió el govern dels Estats Units, partidari de suspendre els drets de les patents sobre les vacunes mentre duri la pandèmia. “Creiem que les companyies farmacèutiques haurien de

subministrar la vacuna a preu de cost per a tothom perquè no hi hagi barreres a ser vacunat”, va explicar dilluns Jake Sullivan, assessor de seguretat nacional de Joe

Biden.

Aquesta suspensió, demanada a l’octubre per l’Índia i Sud-àfrica, va ser rebutjada al febrer per la Comissió Europea, però la seva presidenta, Ursula von der Leyen, a remolc dels nord-americans, va declarar dijous: “La Unió Europea està preparada per discutir qualsevol proposta per afrontar aquesta crisi de manera eficaç i pragmàtica.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor