El dossier

Creixement d’un 4,1% del PIB català al segon trimestre

Segons l’estimació d’avanç que elabora l’Idescat i que recull la Nota de Conjuntura Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda, el segon trimestre del 2021 l’economia catalana creix un 4,1% intertrimestral, després de dos trimestres d’estancament de la recuperació (al quart trimestre del 2020 el PIB havia retrocedit un 0,6%, i el primer trimestre del 2021 un 0,1%). L’avanç en la vacunació i l’aixecament de restriccions han impulsat la millora de l’activitat econòmica, amb el lideratge de la indústria i el sector de serveis. La millora de l’activitat a Catalunya supera la de l’economia espanyola (2,8%) i la zona euro (2,0%).

En termes interanuals, el PIB registra durant el segon trimestre del 2021 un creixement molt intens, d’un 19,1% respecte al mateix trimestre del 2020, quan les restriccions per contenir la pandèmia van ser més dures. Si comparem el PIB en volum del segon trimestre del 2021 amb la situació prèvia a la pandèmia (quart trimestre del 2019), és un 5,4% inferior.

La informació econòmica més recent relacionada amb el dinamisme del consum (segons les dades de compres amb targetes bancàries), les millores en el mercat de treball (en especial, la disminució del nombre de persones en ERTO des del març) i el to favorable de les exportacions fins al maig, en conjunció amb la recuperació intensa del comerç de béns a escala mundial, conviden a l’optimisme de cara a la segona meitat de l’any. No obstant això, l’expansió de la variant delta pot limitar la recuperació de les activitats més afectades per la caiguda de la mobilitat internacional, en especial, el turisme estranger.

El sector industrial va recuperar el creixement interanual positiu durant el primer trimestre del 2021, i durant el segon ha intensificat la millora. En termes interanuals el seu VAB creix un 24,3% i ja supera el nivell previ a la pandèmia. És el sector productiu que mostra més dinamisme i s’està veient beneficiat per l’impuls del comerç de béns a escala global. La producció industrial ha millorat la seva evolució a la major part d’economies de l’euro, si bé l’evolució a Catalunya ha estat més favorable que al conjunt de la zona euro. Alguns elements que podrien condicionar la recuperació de la indústria en els mesos vinents són l’augment dels costos de producció i l’escassetat dels semiconductors en l’àmbit internacional.

La construcció creix un 15,4% interanual, i és el sector que presenta un ritme de recuperació més moderat respecte al primer trimestre del 2021. La incertesa econòmica continua sent elevada, però el sector comença a reactivar-se per un major dinamisme en la construcció residencial. El VAB del sector agrari segueix presentant el comportament més estable al llarg de la crisi sanitària, amb un creixement del 0,2% interanual el segon trimestre del 2021. Durant l’any 2020 va ser el sector d’activitat menys afectat per la crisi sanitària.

El sector turístic, en aquest sentit, continua anotant caigudes molt fortes respecte als nivells pre COVID, si bé cal destacar una millora dels indicadors turístics durant el maig i el juny, sobretot els relacionats amb el turisme de la població catalana i de la resta de l’Estat. L’afluència de turistes estrangers millora lleugerament en aquest període, però segueix lluny dels valors prepandèmia i encara hi ha molta incertesa sobre la seva recuperació al llarg de l’estiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor