Sense - La República

Primera ajuda en ocupació per a persones trans

El Govern, a través del Departament d’Empresa i Treball i el Departament d’Igualtat i Feminismes, obre per primera vegada una convocatòria específica d’ajuts en polítiques actives d’ocupació per a persones trans dins el programa Treball i Formació, amb una dotació prevista de 4 milions d’euros. Aquesta convocatòria és el projecte més gran d’ocupabilitat adreçat a persones trans que s’ha creat mai a Catalunya. Aquest programa també preveu ajuts per dones, oferint accés prioritari a les dones en situació de violència masclista, amb una dotació de 21 milions d’euros.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent Ramió, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, han explicat els detalls de les polítiques d’ocupació específiques per a dones i persones trans que recull el pla de xoc per a l’ocupació, presentat a principis de juliol. Torrent ha destacat la importància que, per primera vegada, s’obri un pla de foment de l’ocupació específic per a persones trans, un dels col·lectius amb més dificultats per accedir al món laboral. Es tracta d’una mesura “de gran importància per a un col·lectiu que pateix freqüentment situacions de discriminació laboral, que és víctima de prejudicis que dificulten la seva inserció al món del treball. Amb ella, podem fer un pas endavant molt significatiu per a la igualtat efectiva que mereixen les persones trans” ha conclòs.

Per la seva banda, Verge ha afirmat que la col·laboració entre les dues conselleries “és imprescindible en la lluita contra aquestes desigualtats”. La titular d’Igualtat i Feminismes ha recordat que “és una prioritat del Govern impulsar polítiques d’equitat fonamentades en una distribució justa dels drets, els beneficis, les obligacions, les oportunitats i els recursos, sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència” per, tal com ha explicat la titular d’Igualtat i Feminismes, garantir una vida digna a totes les persones.

El programa Treball i Formació, que impulsa el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), és un programa de subvencions a entitats locals (EEL) i entitats sense ànim de lucre (ESAL), que enguany ha inclòs uns plans d’ocupació específics perquè les ESAL contractin persones trans. Inclou el finançament de contractes laborals d’un any de durada, la formació per a l’adquisició de competències professionals i transversals, i l’acompanyament per garantir la plena inclusió de les persones que s’hi adhereixen. La convocatòria ha comptat amb una gran col·laboració d’entitats i empreses socials que han manifestat interès a adherir-se.

Des de la Direcció General de Polítiques LGBTI+ s’ha fet una tasca de coordinació amb el SOC –per assessorar sobre les necessitats de les persones trans–, amb les entitats que treballen per la inserció de les persones trans –per recollir els seus perfils i necessitats– i amb les ESAL, que són les entitats que faran els contractes.

Aquesta feina coordinada a tres bandes ha permès elaborar un perfil professional de les persones trans que es volen acollir al programa. Els perfils més comuns pertanyen als sectors de l’atenció al públic, l’atenció a les persones i l’hostaleria. Pel que fa al coneixement de llengües, el castellà és la que més coneixen (97%), seguida del català (83%). En tercer lloc, apareix l’anglès amb un 52%. La majoria de perfils rebuts són de persones amb residència a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a Barcelona ciutat.

Des del SOC també s’han creat un seguit de recursos específics per millorar i complementar l’actual model d’atenció per garantir la incorporació de les persones trans al mercat de treball des de la no-discriminació com, per exemple, poder utilitzar el nom sentit a les dades de la demanda i en els documents del SOC. Així mateix, el SOC disposa de professionals especialitzats per atendre i acompanyar les persones en la cerca de feina i millora professional. En aquest sentit, disposa de vuit oficines de treball.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor