Sense - La República

29 viticultors, premiats per la detecció del míldiu de la vinya

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, ha lliurat els premis per a la ràpida detecció del míldiu de la vinya corresponents a l’any 2021 a 29 viticultors. D’aquests, 9 han obtingut primers premis i 20 han estat segons premis. L’objectiu d’aquest reconeixement és premiar els vinyaters que localitzin les primeres taques de míldiu de la vinya en les diferents zones vitícoles catalanes.

La malaltia del míldiu de la vinya és produïda pel fong Plasmopara viticola, que afecta les fulles i els raïms dels ceps. Es tracta d’una malaltia que va arribar d’Amèrica, juntament amb els empelts que se’n van importar per evitar la plaga de la fil·loxera. La seva presència pot provocar greus danys en les vinyes si no es controla de manera eficient. La dotació total dels premis atorgats enguany és de 3.110 euros, que s’han concedit d’acord amb les diferents categories establertes segons les zones vitícoles de cada demarcació territorial.

L’aparició del míldiu varia segons les condicions climatològiques de l’any, i la seva ràpida detecció o localització esdevé molt important perquè permet programar els avisos de tractament contra aquest fong de la vinya que emeten les estacions d’avisos fitosanitaris del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica. D’aquesta manera, es poden informar tots els viticultors de cada zona vitícola del moment més indicat en què s’hi poden iniciar els tractaments. Per aquest motiu, el Departament, des de fa més de tres dècades, atorga aquests premis amb la intenció d’establir una fluida i eficaç col·laboració entre el sector i els serveis tècnics de sanitat vegetal del Departament, fita assolida amb èxit fins ara. Aquesta col·laboració esdevé essencial en casos com els del míldiu de la vinya en què l’anticipació i l’alerta conjunta de sector i Administració permet adoptar les mesures més oportunes per al seu òptim control.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor