Experiències

Tots Sants: fires, festes i gastronomia

Les celebracions arriben pels volts del 31 d’octubre a moltes localitats catalanes. Es preveu que els catalans menjarem enguany uns 250.000 kg de panellets, amb novetats com el de gerds deshidratats amb xocolata

Queden pocs dies per rebre una de les festes més importants i representatives de la tardor, la de Tots Sants, amb la castanyada i el dia dels difunts. Es barregen diferents tradicions, la de visitar els cementiris per homenatjar els nostres avantpassats i la gastronòmica, amb la castanyada, els panellets i els moniatos com a protagonistes –sense oblidar la cada vegada més present festa de Halloween–. El Gremi de Pastisseria de Barcelona espera mantenir enguany les vendes del rei de la celebració, el panellet, respecte de l’any passat, i que estan estables des de fa anys. La previsió és despatxar-ne uns 250.000 kg. Malgrat les noves tendències, els catalans ho tenen molt clar: el de pinyons segueix sent el preferit amb diferència per sobre de qualsevol altre –més del 75% dels panellets que es venen són d’aquesta varietat–. També hi haurà novetats per als que vulguin innovar i provar nous formats. Els panellets de gerds deshidratats amb xocolata blanca o negra, els de castanya i els de crema catalana voldran seduir els catalans més atrevits. A més, des del gremi també destaquen la creixent tendència a cobrir de xocolata aquest dolç de tardor, simulant que és un bombó.

Aquests dies també hi haurà lloc per a diferents fires i festes en moltes localitats catalanes. Les bruixes retornaran a Sant Feliu Sasserra (Bages) l’1 de novembre en un homenatge festiu als fruits de la tardor; Vilanova de Prades (Conca de Barberà) es converteix el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre en un mercat de la castanya; a Amer (la Selva) s’hi reuniran els millors torradors de castanyes del país el primer diumenge de novembre i Viladrau (Osona) escenificarà el 31 d’octubre una reunió de bruixes que hi va haver el 1617 en el 22è Ball de Bruixes. Més tardanes seran la Fira de la Castanya de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), el 4 de novembre; la fira mil·lenària de Tots Sants a Vilaller (Alta Ribagorça), que inclourà un reconegut concurs de bestiar (2 i 3 de novembre), i el Mercat de Tardor de Món Sant Benet, al Bages (3 i 4 de novembre).

“ algunes propostes ”.
Viladrau (Osona) Fira de la Castanya, del 26 al 28 octubre. Ball de Bruixes, 31 oct. Vilanova de Prades (C. Barberà) Festa i Mercat de la Castanya, 27 i 28 d’octubre. Sant Feliu Saserra (Bages) Fira de les Bruixes, 1 novembre. Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) Fira de la Castanya, 4 novembre. Vilaller (Alta Ribagorça) Fira Tots Sants, 2 i 3 de novembre. Oliana (Alt Urgell) Fira de Tots Sants, 1 novembre. Amer (Selva) Concurs Torradors, 4 novembre. Begur (Baix Empordà) Fira de la Castanyera, de l’1 al 4 de novembre.

Degustar i comprar codony a Tremp

Redacció

La Fira del Codony de Tremp del 3 de novembre serà una ocasió ideal per tastar (en el tradicional esmorzar popular) l’allioli de codony, un dels productes estrella d’aquesta mostra, que també oferirà tallers gastronòmics, demostracions culinàries, fira de productes alimentaris de qualitat, artesania i moltes activitats.

La carbassa, estrella a Calaf

Redacció

El dia de Tots Sants, Calaf celebrarà la quarta edició de la Fira de la Carbassa, un certamen dedicat al cultiu i a l’artesania d’aquest fruit de tardor tradicional de l’Alta Segarra. Enguany, la fira tornarà amb un format molt dinàmic, apostant fermament per la gastronomia de proximitat amb, entre altres, l’espai “Tasta la carbassa”.

Gaudir dels vins de Gandesa

Redacció

La 31a Festa del Vi de Gandesa, que tindrà lloc del 2 al 4 de novembre, és una cita obligada del sector vitivinícola comarcal. Proposarà molts actes per als amants del vi, en què destacaran la nit de les garnatxes blanques al Celler Cooperatiu i la mostra de vins DO Terra Alta, en què participaran una trentena de cellers.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor