Experiències

Els traginers surten de festa per Balsareny

El 23 i 24 de febrer, el poble s’omplirà d’ases, cavalls i mules en una nova edició de la tradicional Festa dels Traginers, la celebració que ha fet popular la població arreu de Catalunya

Els traginers, encarregats de transportar mercaderies als llocs més inaccessibles, van ser figures molt importants a Balsareny. Per això, cada any el poble els dedica una gran festa, convertida en “tot un símbol per a la població, ja que molta gent coneix la vila gràcies a aquesta celebració”, comenten des de l’organització. L’homenatge als traginers de camí ral es podrà respirar durant tot el cap de setmana del 23 i 24 de febrer, però especialment en la gran cavalcada de diumenge, que al matí recorrerà els carrers de Balsareny. L’encapçalarà el banderer de Sant Antoni i dos cordonistes, tots tres a cavall, i els seguiran un important nombre de cavalls i carruatges guarnits per a l’ocasió i acompanyats per hereus i pubilles de Catalunya, trabucaires, gegants, bastoners, bandes de música, desfilada d’albardes i bastos... “És un moment molt especial, una obra teatral a l’aire lliure per reviure com treballaven els nostres avantpassats.” I és que les xifres parlen per si soles: enguany desfilaran una trentena de traginers, també una trentena de carros –s’incrementen i n’hi haurà una desena de diferents– unes 650 persones i 250 caps de bestiar. Quant a novetats, aquesta edició recuperarà alguns dels actes de celebració del 75è aniversari que l’any passat no es van poder celebrar per culpa del mal temps i s’està potenciant encara més la figura del traginer a l’escola: “Així assegurem la continuïtat i l’interès per la festa.” En aquest sentit, l’aposta per divulgar la celebració entre els més joves ha estat un èxit, ja que si fins fa uns anys la festa es feia només el diumenge, ara el dissabte també inclou una llarga programació protagonitzada pels més joves, amb actes com la cavalcada dels traginers joves –cada any augmenta la participació, i enguany ja es preveuen uns 250 integrants– i el joc de les anelles. Així mateix, aquest 2019 s’allargarà i potenciarà el mercat dels traginers i es tornaran a fer curses al circuit del castell de Balsareny. S’hi esperen uns 15.000 visitants.

JOANA PEÑA

jpenya@lrp.cat

La màgia envairà Badalona

J.PEÑA

El Festival Internacional de Màgia de Badalona - Memorial Li-Chang celebrarà la dinovena edició amb una programació que inclou propostes innovadores i arriscades a càrrec de mags i artistes locals i internacionals. Destaquen propostes com la Gala Internacional de Màgia (el 22 i 23 de febrer) i la Gala Solidària de Màgia (3 març).

El Brut i la Bruta ja arriben a Torà

J.PEÑA

Torà oferirà el 22 i 23 de febrer un dels carnavals més antics i matiners del país. Amb els gegants que donen nom a la festa, el Brut i la Bruta, la gresca arrencarà divendres amb la rua de les escoles i a la nit amb la festa al poliesportiu. Dissabte tindran lloc les rues, els espectacles, les danses, la botifarrada i la nit de concert i disfresses.

Amposta gaudeix de la carxofa

J.PEÑA

El pavelló firal acollirà el diumenge 24 de febrer la XXIV Festa de la Carxofa, una bona ocasió per degustar i tastar diverses receptes a partir d’aquest aliment. A més, hi haurà mercat de productes de les Terres de l’Ebre km 0, dinar popular i les XVI Jornades Gastronòmiques de la Carxofa als restaurants d’Amposta (fins al 24 de març).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor