Experiències

Experiències

La Catalunya més marinera: processons del Carme

Moltes localitats catalanes, sobretot costaneres, celebren les festes del Carme, patrona dels pescadors

Diverses poblacions costaneres celebren el 16 de juliol (o en dates properes) la festa de la Mare de Déu del Carme, la patrona de la gent de mar. La majoria ho fan amb ritus i processons amb l’objectiu de demanar a la Verge protecció davant els perills del mar. Solen ser vistoses i multitudinàries processons que comencen en terra ferma, amb el passeig de la imatge de la Verge a les espatlles, i que després continuen al mar, col·locant la imatge en un vaixell engalanat que va acompanyat d’una comitiva formada per tot tipus de barques.

A Castelldefels, per exemple, la processó i la missa en honor de la Mare de Déu del Carme del dia 16 són els actes finals de les festes del mar, que mostren la vinculació de la vila al medi marítim. La peça central de les festes la constitueix el desembarcament pirata, un acte que rememora un moment històric de la població, quan els perills venien del mar. La representació, amb uns 200 figurants i actors, es fa a la platja amb un muntatge escenogràfic amb la reproducció del castell, dues galeres i el poble. També hi ha un mercat del mar, amb mostra d’artesania i del comerç local, i propostes com ara activitats infantils, concerts, balls populars, havaneres i focs d’artifici (castelldefelscultura.org).

per tot catalunya

Mullar-se per una bona causa

Més de 600 piscines de tot Catalunya participen cada any en la campanya Mulla’t per l’esclerosi múltiple, un esdeveniment al voltant de diverses activitats lúdiques i festives en piscines de tot el territori que tenen en comú el salt conjunt a l’aigua –hi solen participar més de 100.000 persones–. L’acte vol sensibilitzar la societat respecte a aquesta malaltia, crear serveis per a les persones afectades i donar suport a la investigació de l’esclerosi múltiple al nostre país.

14 de juliol, a les 12 h

Dates:

Web: fem.es

castellbell i el vilar (bages)

Capital del Cant Coral

La 40a edició del Festival de Cant Coral Catalunya Centre té programats quatre concerts: el Cor Mirce Acev, de Macedònia, i el Cor Philippine Saringhmig Singers, de San Francisco. Completen el cartell la Capella de Música Burés i el grup sallentí The River Troupe Gospel.

del 17 al 20 de juliol

Dates:

Web: festivalcantcoralcentre.cat

igualada (anoia)

Amb globus d’arreu del món

L’European Balloon Festival, la concentració de globus més important del sud d’Europa reunirà a Igualada globus provinents d’Austràlia, el Japó, Anglaterra, Suïssa, França, Bèlgica, Itàlia, Mònaco i diversos punts de Catalunya i de l’Estat espanyol; en total, gairebé cinquanta equips competiran en aquesta edició. Del llarg programa destaquen propostes com el concert d’Oques Grasses –dins del festival Anòlia–, i l’encesa nocturna de globus, la NightGlow.

del 10 al 14 de juliol

Dates:

Web: ebf.cat

balaguer (noguera)

Festa major d’estiu col·lectiva

La Transsegre és en una celebració d’estiu col·lectiva que té lloc entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai. Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desfermat són els principals ingredients de la festa, que reivindica la recuperació de l’espai natural del riu mitjançant un descens eixelebrat amb originals embarcacions casolanes.

del 12 al 14 de juliol

Dates:

Web: transsegre.org

caldes de montbui (vallès oriental)

25 anys de la Festa del Foc i l’Aigua

La 25a edició de la Festa del Foc i l’Aigua, l’Escaldàrium, torna després de les obres al cor de Caldes, a la plaça de la Font del Lleó, on sempre s’havia celebrat. El programa combina música, amb pirotècnia i aigua, amb un ball de diables que explica com el foc de l’infern va convertir en termal l’aigua del subsol de Caldes.

13 de juliol

Dates:

Web: escaldarium.com

tàrrega (urgell)

El festival musical d’estiu de Ponent

El 22è Paupaterres - Festival Musica d’Estiu de Ponent presenta una setzena d’actuacions d’artistes destacats del nou panorama musical català, amb noms com Oques Grasses, Lildami i La Sra. Tomasa. El programa d’enguany també potencia la presència del gènere femení en la programació.

de l’11 al 13 de juliol

Dates:

Web: paupaterres.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor