Experiències

Viatge en el temps

Les visites al conjunt històric d’Hostalric, que conserva un dels llegats monumentals més notables de l’època medieval catalana, permeten reviure temps antics i moderns de manera amena, divertida i amb tota la família

Crida l’atenció des de la carretera. No hi ha dubte: hem arribat a Hostalric i el que veiem és l’imponent castell i la fortalesa militar d’època moderna. “La bonica silueta de muralles i torres amb la fortalesa al davant, com un bell palau de pedra que evoca les glòries d’uns temps ja passats que no tornaran”, escrivia Lluís Duran de la vila, que conserva un dels llegats monumentals més notables de l’època medieval catalana. Una visita a aquest poble permet fer un viatge en el temps i reviure l’edat mitjana. A més, l’oficina de turisme ofereix molts tipus de visites que s’adapten als perfils i gustos dels visitants. Gran part del protagonisme se l’emporten, però, les propostes del castell. Es té constància que el 1145 ja hi existia una fortificació, però el palau actual va ser construït en el segle XVIII, en el transcurs de la guerra Gran. S’ofereixen dues alternatives per visitar-lo: al ritme de cada visitant, juntament amb el material de suport a la visita (audiovisuals i una maqueta interactiva) o bé, i molt recomanables, les visites guiades dels caps de setmana i festius. Els guies mostren els racons més emblemàtics i accessibles i expliquen anècdotes divertides i sorprenents, sobretot de l’època de la guerra del Francès, quan el castell va tenir un paper més rellevant: “Els atacs que van patir la vila i el castell entre el 1809 i el 1810, les propostes de rendició, els preparatius del combat, els inventaris d’aliments i material divers... Realment hi ha molta història per explicar d’aquest període”, diuen des de l’oficina de turisme, sense oblidar-se d’esmentar un dels episodis més heroics: “La fugida de la tropa el maig del 1810: com es van organitzar, per on van sortir, cap on van anar, què se’n va fer, de la guarnició...”

Molt original és, també, descobrir el recinte medieval d’Hostalric amb la clau de la vila, visita en què els participants poden obrir i tancar els espais visitables: passejar pel camí de ronda de l’espectacular muralla, pujar fins al punt més alt de la torre dels Frares i contemplar les vistes des de la torre d’Ararà. I si preferiu que us ho expliquin, una bona opció és la visita guiada temàtica del vescomtat de Cabrera, per tal de conèixer i descobrir el seu llegat a la vila medieval (turismehostalric.cat).

RECINTE EMMURALLAT
De l’antic recinte emmurallat d’Hostalric es conserva l’urbanisme que segueix el traçat del camí Ral (plaça dels Bous, carrer Major i plaça de la Vila), deu torres medievals i 600 metres de muralla, que s’estén des de la plaça dels Bous fins a la porta de Barcelona. La muralla, alta i acabada amb merlets quadrats, va ser construïda amb pedra basàltica extreta del turó del castell. Darrere d’aquesta hi havia el camí de ronda que comunicava les torres. El conjunt emmurallat tenia quatre portes: el portal de Barcelona, enderrocat a principis del segle XX i reconstruït el 1969; el de Girona, situat a l’entrada del carrer Major; el dels Ollers, a la part extrema del carrer del Forn, i el de les Vinyes, al corredor del ferrocarril.
EL CASTELL
La imponent fortalesa que ha estat protagonista en diferents episodis de la història de Catalunya es pot visitar lliurament –pagant l’entrada al castell– o bé a través de visites guiades. Agafant només tiquet d’entrada és possible visitar el cos de guàrdia, passejar pels baluards, accedir al polvorí i travessar la galeria a prova de bomba. Si s’hi afegeix el valor d’anar acompanyat d’un guia, també es pot gaudir d’un relat molt interessant que explica la història i les funcions de la fortalesa i que a més permet entrar a l’edifici del cavaller, la part més enlairada del conjunt monumental.
TORRES VISITABLES
Pujar fins al punt més alt de la torre dels Frares (una de les construccions medievals més importants d’Hostalric, amb 33 m d’altura) i contemplar les vistes des de la torre d’Ararà –la torre més noble de tot el recinte, de 22 m– és una altra recomanació per descobrir el municipi. També es pot visitar la torre del Convent, situada en un angle del claustre. Hi ha una sala d’exposicions amb el nom de Benet Frigola.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor