Experiències

Ballar a la fresca del Pirineu

El 30è Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, proposa una vintena d’espectacles singularitzats que posen en relleu la dansa, la música i el patrimoni de les valls d’Àneu

Arriba un bon moment per visitar les valls d’Àneu. Després de passejar per llocs com ara el Parc Nacional d’Aigüestortes i el llac de Sant Maurici, es pot gaudir de la programació de la trentena edició del Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, que del 25 de juliol a l’1 d’agost presenta una vintena de propostes artístiques que mesclen la dansa, la música i el patrimoni d’aquestes valls, entès des de vessants diversos: el patrimoni monumental i arquitectònic –principalment les esglésies de les valls d’Àneu, on tindran lloc algun dels espectacles–, el natural –present en diversos eixos de la programació i central en activitats com ara les excursions naturalistes i enguany també nocturnes– i l’immaterial –protagonista en produccions especials com ara la recuperació del ballet inèdit de Robert Gerhard, Els focs de Sant Joan, inspirat en la festa de les falles d’Isil. A la frescor de gairebé mil metres d’altitud, doncs, es podrà disfrutar de propostes com ara l’actuació de Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, que sumaran la col·laboració de la dansa contemporània de Núria Guiu o del grup liderat per David Carabén, Mishima, que mesclarà la seva proposta amb la dansa de Laia Santanach. També resultarà una mescla inèdita la fusió disciplinar de la cantant instrumentista Carola Ortiz i es podrà gaudir de l’últim disc de Joan Garriga. El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert obrirà el festival el 25 de juliol a Santa Maria d’Àneu amb un solo que reflexiona sobre el pes de la tradició en la creació artística. Els eixos de la programació d’enguany són la memòria històrica, el suport a projectes pirinencs, la recuperació patrimonial, les propostes singularitzades, la qualitat artística i propostes festives i les commemoracions. Altres propostes rellevants de la programació del 2021 són la tarda temàtica Dones al marge, l’espectacle sobre Marguerite Porete, la doble excursió naturalista sobre la mitologia dels Pirineus, el pas del temps en el cel d’Hug Roger III i Brots transhumants, un projecte impulsat per Fira Mediterrània i que en el cas del Dansàneu es concretarà en quatre dies de caminada artística per viure de primera mà diferents expressions i maneres de fer de la gent que viu al Pallars, a més de ser un documental fet en directe del qual es compartirà un primer tast el diumenge 1 d’agost a manera de tancament del festival d’enguany. El Dansàneu també és un marc imprescindible per reconèixer figures clau de la cultura d’arrel. Per això acollirà diverses activitats vinculades a les commemoracions de l’Any Joan Tomàs (125è aniversari del seu naixement), l’Any Manuel Cubeles (100 anys del seu naixement) i l’Any Robert Gerhard (125è aniversari del seu naixement).

Destinació de turisme familiar

Certificada l’any 2013, les valls d’Àneu van ser la primera destinació de l’interior de Catalunya a aconseguir el segell Destinació de Turisme Familiar. Formada pels municipis d’Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Alt Àneu i Espot, aquest territori va obtenir aquesta certificació gràcies a un entorn natural privilegiat –on destaquen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu–, una oferta turística de gran qualitat encapçalada per l’estació Espot Esquí i una gran varietat d’activitats per a infants.

EL DANSÀNEU, premi nacional de cultura 2021

Els Premis Nacionals de Cultura 2021, celebrats a Barcelona el mes de maig i que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), van reconèixer, entre els cinc guardonats, el festival Dansàneu en l’any del seu trentè aniversari pel “conjunt d’un projecte impulsat pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu que vincula dansa, música, territori, tradició i contemporaneïtat, i que enguany celebra la seva trentena edició. Hereu de l’escola d’estiu de dansa i música tradicional fundada pel ballarí i coreògraf Joan Serra l’any 1992, el Dansàneu es va refundar l’any 2015, amb un projecte obert a públics de totes les edats que marida la riquesa patrimonial i natural de la zona amb les propostes artístiques més innovadores en un respectuós diàleg amb la cultura d’arrel”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor