Hemeroteca

Hemeroteca

Teatre al carrer

El 4 de setembre del 1981, fa quaranta anys, es va celebrar la primera edició de la Fira del Teatre Trifulgues i Xim-Xim al Carrer de Tàrrega, una cita que, amb el pas dels anys, s’ha convertit en una referència en el panorama de les arts escèniques del nostre país

IMPULS DELS COMEDIANTS
Els primers quatre anys, la Fira de Teatre es va consolidar de bracet d’Els Comediants, que en van assumir la direcció artística
DE FESTIVAL A FIRA
En les primeres referències que van aparèixer a la premsa es parlava d’un “festival de teatre al Carrer dels Països Catalans”

La pandèmia ha alterat de dalt a baix el concepte de normalitat i ha obligat, des de l’any passat, a suspendre o a posposar un munt d’activitats que es mantenien sòlidament fixades en el calendari. Una d’aquestes és la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, que va començar a caminar ara fa justament quaranta anys. La iniciativa va sorgir quan l’alcalde d’aleshores, Eugeni Nadal, i l’equip de govern van tenir la pensada d’animar la festa major i dur el teatre a l’exterior, una idea clarament associada amb l’auge de les companyies teatrals i les activitats de carrer després del llarg parèntesi de la dictadura.

La idea va comptar, des del primer instant, amb dos aliats inestimables. D’una banda, el cap del Servei de Cinematografia i Teatre de la Generalitat, Xavier Fàbregas i, de l’altra, Joan Font, director de Comediants. El primer permetria garantir el suport econòmic i logístic de la Generalitat, que s’ha anat incrementant fins a l’actualitat. En el cas dels Comediants, no només van donar prestigi a la celebració, sinó que també en van assumir la direcció artística en uns moments en què no hi havia experiència ni cap tipus d’estructura més enllà de la municipal.

En la primera referència que va aparèixer a la premsa, a principis del mes d’agost, es parlava d’una reunió que s’havia celebrat el 12 d’agost a les dependències municipals. A més de l’Ajuntament i la Generalitat, també van participar-hi membres de la Benèfica Agrupació Teatral, de la Secció Artística Literària i d’Instrucció de l’Ateneu de Tàrrega i de Pots-Teatre. En un primer moment, es parlava d’un “Festival de Teatre al Carrer dels Països Catalans”, però, ben aviat, el nom es va convertir en “Fira del Teatre, Trifulgues i Xim-Xim al Carrer”, tot i que acabaria sent coneguda com la “Fira de Teatre al Carrer” de Tàrrega. Fos com fos, s’havia de celebrar els dies 12, 13 i 14 del mes de setembre, coincidint amb les festes de Sant Eloi de la capital de l’Urgell.

Bona part dels mitjans coincidien a destacar que es tractava d’un “autèntic esdeveniment artístic inèdit” al nostre país. D’altres destacaven: “La fira convertirà Tàrrega en la primera ciutat des Països Catalans que duu a terme l’experiència de reunir, al voltant d’unes festes tradicionals, més de vint-i-cinc artistes procedents de diferents punts de la nostra geografia.” En la nota de premsa que va difondre l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Tàrrega s’aprofitava l’avinentesa per fer una convocatòria oberta a “tots els grups de teatre, animadors, titellaires, acordionistes, faquirs, etcètera que vulguin participar-hi”. Si fem cas a aquestes referències periodístiques, doncs, l’organització de la primera edició es va fer en un temps rècord i, des del primer moment, es va obrir de bat a bat als grups que hi volguessin participar.

La primera edició

Els Comediants no només van assumir la direcció artística de la fira, sinó que en la primera edició es va convertir en els mestres de cerimònies i van obrir el teló a la plaça Major. Pocs minuts després, l’atenció del públic es va desplaçar fins a la plaça de Sant Antoni, on va actuar Pots Teatre i les Gralles de Cervera, que van representar l’obra El drac i la geganta encantada. A partir d’aleshores, les actuacions es van succeir en altres indrets de la vila. A més dels Comediants i Pots Teatre, en la primera edició van participar, entre d’altres, les companyies Marduix, Artristras, Drac, Pa de Ral, Teatre Curial, Plou i fa Sol, L’Esquella, La Viu Viu Teatre, Acordionistes, Els Tararot de Sitges, Ei, Rallers de Cervera, Esbart Albada, Faquir Kirman, Benéfica Agrupación Teatral, Els Trabucaires de Solsona, Les Bastoneres de Sant Esteve de Palautordera, El Drac Màgic, la Companyia Albert Vidal i Joan J. Guillén. La clausura es va celebrar a dos quarts de vuit de la tarda del dia 14 a la pista dels Escolapis; curiosament, amb un partit de futbol entre una selecció d’artistes i una de targarins. Un partit que, com ens podem imaginar, va ser amenitzat amb xaranga variada.

A partir d’aquella primera edició, la fira ha viscut diverses etapes. A partir del 1985, amb la creació del Patronat Fundació Pública Municipal Fira de Teatre al Carrer, la fira va començar a disposar de la primera estructura organitzativa. També va ser aleshores quan es van convidar els primers programadors i la direcció va ser assumida per un professional. En els darrers anys, els organitzadors han potenciat els vessants de suport a la creació, sense deixar de donar continuïtat al paper de la fira com a mercat de les arts escèniques. L’edició d’enguany serà considerada com a extraordinària, amb la idea de recuperar la normalitat, definitivament, l’any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor