Innovació

A la neu, esquís, botes, ulleres i un braçalet

L’empresa Skitude, líder en el desenvolupament d’aplicacions per a l’esquí, dissenya una polsera que monitora l’activitat a la neu i substitueix el tradicional forfet

Les estacions d’esquí del Pirineu català encaren la temporada amb un optimisme notable després d’una arrencada de campanya insòlitament prematura. Les nevades de finals d’octubre van permetre obrir pistes per Tots Sants en el cas de La Masella, Les i Tuixén, i acumular gairebé mig metre de neu, uns gruixos òptims per posar les bases de cara a preparar les instal·lacions amb solvència amb vista al pont del 6 i 8 de desembre, tradicional tret de sortida de la temporada d’esquí. L’esquí genera un potent impacte econòmic a Catalunya, i es concentra sobretot en comarques de muntanya, una zona fortament afectada per les dificultats econòmiques, el dèficit d’infraestructures i la despoblació. Uns dos milions d’esquiadors visiten cada hivern les setze estacions que hi ha a Catalunya, i només prenent com a referència les estacions d’esquí que gestiona Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) –La Molina, Vall de Núria, Vallter, Espot i Port Ainé–, l’impacte econòmic net és de 121,25 milions d’euros i 2.100 llocs de treball, segons un estudi elaborat pel Centre d’Estudis UPF Sports Lab de la Universitat Pompeu Fabra. El sector del turisme és el que més se’n beneficia, però són diverses les activitats econòmiques que es mouen al voltant de l’esquí.

L’empresa gironina Skitude i el centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) han creat una polsera que està dotada d’un sistema d’identificació per radiofreqüència (RFID), que facilita l’accés a les instal·lacions d’esquí per part dels esportistes i que serveix per obtenir dades de monitoratge i estadístiques avançades sobre l’activitat realitzada.

Skitude té oficines a Girona i a Londres i és un nom protagonista en el sector de l’esquí i de les activitats de muntanya. S’ha convertit en la plataforma social de referència per als esquiadors i és líder mundial en aplicacions mòbils per a estacions. Skitude, juntament amb el centre tecnològic Eurecat, ha presentat un prototip de polsera d’identificació per radiofreqüència que agilitza l’accés dels esquiadors a les instal·lacions –només cal acostar-la a un lector– i enregistra els paràmetres de l’exercici que ha dut a terme l’esquiador.

L’enginy, anomenat Skiwearable, possibilita prescindir del tradicional format de forfet i, a més, permet controlar al detall tota l’activitat de la jornada. Es connecta a través de Bluetooth amb una aplicació a través de la qual els usuaris es poden descarregar les dades dels trackings de l’activitat d’esquí realitzada, i que és compatible amb una plataforma de monitoratge i compartició d’activitats a l’aire lliure desenvolupada per Skitude per ser usada en entorns de neu i de muntanya.

“Amb la polsera, els usuaris es podran descarregar les dades per a la seva anàlisi posterior al núvol”, explica Daniel Blanco, responsable de desenvolupament, que posa en relleu que el dispositiu “és capaç d’obtenir registres de llarga durada de variables sobre l’activitat dels esquiadors i de seguiment de manera transparent sense afectar la pràctica de l’esquí”. Segons Blanco, “l’ús de polseres RFID per al control d’accés a les pistes d’esquí i les seves instal·lacions és molt més còmode”, atès que l’esquiador “no ha de treure la targeta cada vegada que vol accedir a una porta i l’única cosa que ha de fer és estendre la mà i acostar-la al lector”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor