La monarquia

El vestit nou de l’emperador

Felip VI es va presentar a Tarragona com si vingués de Roma a concedir l’estatus de colònia a una nova província

Salvant els dos mil·lennis de diferència i la rellevància històrica de Juli Cèsar i Felip VI, certament el Borbó espanyol es va presentar a la cerimònia dels Jocs Mediterranis com si vingués de Roma per concedir oficiosament i graciosament l’estatus de colònia a Tarragona, l’antiga Tàrraco, la ciutat on la primavera és eterna, en paraules d’Adrià. Tàrraco encara va ser sotmesa al poder central romà un pas més gràcies o per culpa de Cèsar August, que va crear allò de la província Tarraconense, a la qual va considerar capital d’Hispània.

Ara bé, els gestos presumptament magnànims i d’aparença poderosa de Felip VI a l’estil dels antics emperadors per inaugurar els Jocs Mediterranis no donen a la ciutat cap poder afegit al que ja té, que és més aviat escàs, com s’ha vist per l’impacte nul a tot el món d’un esdeveniment buit de contingut i que respon a la vanitat dels seus promotors.

De fet, perquè el Borbó tingués una rebuda a l’estil d’un governant estimat en aquestes terres catalanes, l’organització va haver de regalar milers d’entrenades a entitats espanyolistes i ultres perquè cridessin totes a l’una “visca el rei, visca el rei!”. Fins i tot en aquest ambient d’èxtasi monàrquic, una de les cares visibles de l’unionisme a Catalunya, Jordi Cañas, va piular: “Soc republicà. Visca Espanya! Visca el rei!”

Però l’estadi, mig buit durant tota la cerimònia, ens deia clarament que l’emperador anava nu.

Els ‘legionaris’, retratats

Lluís Simon

Felip VI no s’ha disculpat per la visita que van fer els seus legionaris als col·legis electorals l’1 d’octubre per colpejar els votants catalans. Ara bé, en el segle XXI, no ha calgut buscar tapissos perquè en tingui coneixement. El president Quim Torra li va lliurar a Tarragona un llibre amb imatges per a la seva memòria històrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor