La monarquia

El testaferro

Álvaro d’Orleans-Borbó (73 anys) és el Tom Hagen de Joan Carles I. No és casualitat que el rei emèrit fos el padrí d’una de les seves filles. No són parents directes, però a aquest empresari se’l coneix com el cosí del rei, i la sang blava també corre per les seves venes. El seu pare va ser cosí de Pau I de Grècia i el seu avi, padrí de la infanta Helena. Durant la seva vida, Joan Carles ha sabut envoltar-se d’una cort no només d’aduladors, sinó de mags de les finances que li han permès augmentar el seu patrimoni i sobretot el de la família reial exponencialment fins a límits que encara desconeixem.

El nom del cosí va ser il·luminat per primer cop pels focus mediàtics quan Corinna el va citar en les gravacions de l’excomissari Villarejo com a testaferro del rei en els comptes suïssos del monarca. Ell ho va negar en una entrevista a El País, tot i que va admetre que pagava vols privats al rei i que va crear la Fundació Zagatka a Suïssa, que és precisament la que ara investiga el fiscal Yves Bertossa i a la qual ha hagut de renunciar Felip VI.

Posteriorment a la revelació de Villarejo en la investigació dels papers de Panamà, el seu nom va tornar a aparèixer, ja que tenia una trama per evitar el pagament d’impostos de les societats milionàries que té a la costa de Cadis, entre les quals hi ha una companyia agrícola que rep uns 400.000 euros de subvencions de la Unió Europea.

Com a la trilogia d’El padrí, en què l’origen de tot se situa a Itàlia, concretament a Sicília, la relació entre Joan Carles i Álvaro va començar a Roma quan eren joves. El llaç econòmic entre tots dos es va enfortir sobretot amb l’aparició de Corinna, que va organitzar tota mena d’actes, fins i tot safaris africans, als quals s’apuntaven tant l’un com l’altre. En el temps de màxim esplendor de Corinna, ella i Álvaro eren veïns al paradís fiscal de Mònaco. El cosí, a més, va cobrar gràcies als seus contactes, segons The Sunday Telegraph, 50 milions de francs de comissió en la venda del Banco Zaragozano al Barclays Band britànic.

Álvaro d’Orelans-Borbó, en un acte publicitari, amb la seva parella actual

Vacances pagades

Felip VI i Letícia s’han aprofitat, i molt bé, de la relació d’Álvaro amb la família reial espanyola. Tot i que han tingut molt de compte a no fotografiar-s’hi, el cosí els ha cedit la seva mansió a Roma i també una vil·la a l’exclusiva illa d’Ischia, on la parella ha passat algunes de les seves vacances. El patrimoni de la família Orelans-Borbó és incalculable.

El premi ‘rei de la setmana’ viatja a Bhutan

Diuen que Bhutan és el país més feliç del món, un reialme sorgit d’un conte de fases ubicat a l’Himàlaia en què la crisi del coronavirus ha provocat exactament zero casos entre la població local (800.000 habitants). El rei Jigme Khesar –considerat en alguna enquesta el més sexi del planeta– és, a més, tot un heroi per als seus súbdits. Fa uns dies va rescatar personalment un turista nord-americà jubilat que havia contret la covid-19. Primer va fer que l’atenguessin en un centre hospitalari de luxe i, posteriorment, el monarca va cedir un dels seus avions privats perquè l’home i la seva dona fossin traslladats als Estats Units tot i el tancament de fronteres.

Els reis també es manifesten a Madrid

Els venedors i clients de Mercamadrid van veure dijous com la seva activitat habitual, ja molt tocada per la pandèmia, patia una altra disrupció inesperada amb l’aparició a primera hora dels reis espanyols, més farts del confinament que la mateixa Díaz Ayuso. Així, en plena fase 0, van agafar tot el seu seguici, el mediàtic i el de seguretat, per fotografiar-se sense cap distància de seguretat amb els venedors que –ho entenc– no van tenir més remei que acostar-s’hi i deixar-los remenar tota la mercaderia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor