La monarquia

La costa del pirata

Joan Carles I continua monopolitzant aquesta secció, i demano perdó als lectors, però és que no donem l’abast per contar les seves malifetes al Pròxim Orient. Ara ha pres una altra decisió que ha deixat alguns assessors de la casa reial amb cara de pasta de moniato. Ha decidit fixar la seva residència fiscal als Emirats Àrabs, país on viu exiliat des de l’agost del 2020. Deu pensar que ja n’ha fet de tran grosses que saltar-se la declaració de renda del 2022 –un tràmit que cada any fem tots amb l’ai al cor–, i inscriure’s en un paradís fiscal, així amb tota la barra que se li pressuposa, serà com allò que cantava la Trinca de “no ve d’un pam”.

Amb la residència fiscal ja fixada definitivament als Emirats, els amics d’Hisenda no podran estar-li a sobre ara que alguns teòrics del dret constitucional diuen que ha perdut la immunitat. No s’ho creuen ni ells. La Fiscalia espanyola ja ha tancat totes les investigacions obertes contra ell, i amb els seus emirs de confiança ha trobat en Abu Dhabi un recés de pau en què només parents, amics (i també amigues) el visiten per donar-li la raó en la seva batalla biogràfica per refermar-lo com l’emperador de la democràcia espanyola.

En qualsevol cas, no s’ha equivocat de destí. Hi ha altres paradisos fiscals al món on grans empresaris, artistes i aristòcrates espanyols amaguen les seves fortunes. Als Emirats no només és un convidat de primera, sinó que encara exerceix d’assessor dels set emirs i dels seus múltiples prínceps que formen el Consell Federal Suprem. És un país amb uns cinquanta anys d’història que, malgrat el seu progrés econòmic derivat del petroli, en alguns àmbits es pot assimilar a una monarquia feudal, sobretot en la consideració de les dones com a ciutadanes de segona.

Els actuals emirs provenen de les antigues tribus que dominaven la zona abans de l’arribada de l’Imperi Britànic. La regió va ser batejada com la “costa dels pirates”. Amb el temps, el nom s’ha oblidat, però algun corsari hi ha plantat la tenda de campanya.

Mohammed bin Zayed i Joan Carles I, en una trobada oficial

MBZ

El gran avalador de l’emèrit i de la seva presència als Emirats és precisament l’home més poderós del país i un dels més influents del món, Mohammed bin Zayed, conegut popularment com MBZ. Des del 2022 és el president del país, l’emir d’Abu Dhabi i el comandant suprem de les forces armades dels Emirats. Va rebre de Joan Carles I l’Orde del Mèrit Civil.

El City, l’obra de govern de Mansour bin Zayed

La família reial dels Emirats no només està interessada a protegir Joan Carles I i fer negocis arreu en tots els sectors imaginables. El germà d’MBZ, Mansour bin Zayed, és propietari del City Football Group. La gran joia de la corona és, lògicament, el Manchester City, que governen dos catalans: Ferran Soriano, des d’un despatx i Pep Guardiola des de la banqueta. El conglomerat també inclou el Girona, entre un grapat de clubs de futbol d’arreu del planeta. Sent germà del president del país, Mansour ha anat guanyant poder i ja és el número dos del govern. També ha incrementat la seva fortuna i és el president del banc central del país.

La casa que paguem entre tots

Tot i que la família reial dels Emirats ha ofert diversos palaus i hotels a Joan Carles I com a residència, l’últim a Abu Dhabi, el Borbó ha decidit també aquest any –i segons ha revelat la periodista que més coneix les qüestions internes de la família, Mariángel Alcázar– comprar una casa pròpia als Emirats, la prova gairebé definitiva que no té cap intenció de tornar a Espanya, sobretot tenint en compte que ni la meitat de la seva família ni la meitat dels seus conciutadans el volen veure ni en pintura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor