Pantalla

Qui és el millor president dels Estats Units?

La Casa Blanca i els seus ocupants sempre generen interès, tant si són reals com ficticis: la televisió ha donat ‘presidents’ amb uns índexs molt envejables de popularitat

Durant l’últim mandat de Barack Obama com a president dels Estats Units, en concret l’any 2015, l’agència Reuters va fer públics els resultats d’una enquesta ben peculiar (i força reveladora del que havia de passar després). Investigant el percentatge d’aprovació dels ocupants de la Casa Blanca, i amb milers d’enquestes fetes arreu del país, es va descobrir que els índexs de popularitat de cinc presidents ficticis –tots ells personatges de sèries televisives– eren superiors als del president real. Així, els enquestats coneixien i valoraven millor actors de la petita pantalla que no pas el seu president. No havia de sorprendre, doncs, que poc després un personatge televisiu com Donald Trump arribés a la Casa Blanca.

En aquella enquesta, el president que sortia més ben valorat, amb un 88,7% d’aprovació, era David Palmer, interpretat per l’actor Dennis Haysbert a la sèrie 24. Fox va sorprendre tothom el 2001 amb aquest programa, plantejant un nou format, el de l’acció en temps real. Palmer no és el personatge principal –el protagonista és l’agent federal Jack Bauer, interpretat per Kiefer Sutherland–,però es va convertir en el primer president negre dels Estats Units abans que ho fos Obama i això, sens dubte, li va fer guanyar punts.

Tot i que l’enquesta de Reuters el presentava com el segon president amb més acceptació (un 85,2%), Jed Bartlett és, sens dubte, el mandatari que tothom voldria per al seu país. El fictici president demòcrata de The west wing (El ala oeste de la Casa Blanca) va ser magníficament interpretat per Martin Sheen. A la sèrie, que l’NBC va emetre entre el 1999 i el 2006, ell i el seu equip mostren la vida quotidiana de la Casa Blanca combinant alhora drama, comèdia i molta reflexió política.

Bartlett, amb una gran capacitat intel·lectual, íntegre i fort però en certs aspectes vulnerable, amb empatia, compassió, i molt de sentit de l’humor, és el president demòcrata “ideal”, tal com han reconegut fins i tot analistes polítics seriosos. De fet, s’ha arribat a dir que si Martin Sheen es presentés de debò a les eleccions presidencials no tindria problemes per guanyar-les, precisament gràcies a aquest llegat a la petita pantalla.

Finalment, entre els presidents televisius més apreciats pel públic també hi ha una dona. Protagonitza la sèrie Battlestar Galactica (NBC, 2004-2009), en què Mary McDonnell és la presidenta Laura Roslin, que lidera la resistència contra humanoides cibernètics. I sense tanta ciència-ficció encara hi ha el president Fitz Thomas Grant, de la sèrie Scandal, i fins i tot un president tan odiós com el Frank Underwood (Kevin Spacey) de House of Cards, que va arribar a tenir un 58% de popularitat.

‘THE WEST WING’. El president Jed Bartlett amb el seu equip, en una sèrie sobre com haurien de ser els polítics (i no són). Per a tothom que conegui la política americana, gaudeixi amb diàlegs intel·ligents i prefereixi els demòcrates als republicans.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor