Teatre

Setze prats per pasturar

Molt recomanable. Per veure amb germans. I amb parella. O sense germans i sense parella. Quan s’acabi la funció, desitjareu comptar amb un ramat de germans tan imperfectes com aquests personatges

La Sala Flyhard té una gran habilitat per exportar les seves produccions més enllà de la seva petita sala del carrer Alpens. Ho fan amb temporades en teatres com La Villarroel, el Lliure i el Club Capitol. Però també amb unes ambicioses gires, principalment per la demarcació de Barcelona. Elaboren unes comèdies amb un punt amargant, que sorprenen l’espectador i que alhora el diverteixen i fan que hi empaitzi. Les seves Ovelles (després d’estrenar al maig passat i reposar al setembre) pasturaran per setze sales fins a l’1 de juny.

En aquesta peça de saló (amb dramatúrgia de Yago Alonso i Carmen Marfià), s’asseuen tan endins d’un sofà que es dediquen a treure les molles de pa de sota els coixins. Així és Ovelles. Tendra i tova com una ovelleta acabada de passar per la rentadora. Càustica com l’acudit del gat mort tràgicament dins l’assecadora. Enfiladissa com la cançó pregravada del piano infantil que, de sobte, els sona trista. Els tres germans es retroben després de la mort dels pares, després d’haver-se callat molts secrets que els han ferit. I comprovem, un cop rere un altre, que hi ha germans que es porten millor que els altres. I d’altres que es porten pitjor amb els altres. Sense saber què ha estat primer, si l’abraçada dels Teletubbies o la denúncia per homosexualitat del bitxo lila.

Aquestes Ovelles remeten, novament, a la intimitat de la família, com La noia de la làmpada i La pols (també amb tres germans davant la mort del pare). És una proposta molt íntima, que li va molt bé a la sala, i que també pot ser molt atractiva per a gires en teatres municipals o per fer temporades en sales comercials. Hi ha un cinisme excels al costat d’una sensibilitat notable. Són dos elements que, aparentment es repel·leixen entre si (com l’aigua i l’oli), però que en aquesta misteriosa formulació carreguen l’escena d’una divertida i profunda pólvora. O ningú ha tingut mai ganes d’abandonar-ho tot i anar-se’n a fer formatges en una masia perduda al Pirineu? Molt recomanable. Amb germans. I amb parella. Sense germans i sense parella. Quan s’acabi la funció, desitjareu comptar amb un ramat de germans tan imperfectes com aquests personatges. Dels que delaten febleses però als quals vols seguir abraçant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor