Música

20 concerts que no et pots perdre

Entre els milers de concerts que aquest estiu s’escamparan de punta a punta del país, us proposem una selecció de vint

UNIÓ
El sector s’ha agrupat per lluitar contra la precarietat laboral i adaptar la regulació a la realitat actual

Fan l’agost. I el juliol, també. La indústria de la música en viu s’endolceix gràcies als festivals d’estiu, que mouen públic, generen llocs de treball, tenen un impacte econòmic important i serveixen per remoure un sector, el de la música, que sol viure en precari, tot i les xifres optimistes dels darrers anys. En aquestes planes us proposem una selecció de vint concerts que no us podeu perdre aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost. En són molt pocs, si els posem al costat dels milers d’actuacions musicals que s’escamparan de punta a punta del país, en macroconcerts o en petits cicles musicals; en grans escenaris, a l’aire lliure, com ara el festival Jardins de Pedralbes, l’Acampada Jove de Montblanc i l’escenari principal del festival Castell de Peralada, situat als jardins del castell, o en petits espais patrimonials com l’antic dormitori dels monjos del monestir de Poblet, on des de fa set anys el músic Jordi Savall organitza el Festival de Música Antiga, i a les diverses esglésies i espais patrimonials que albergaran alguns dels concerts programats en el Festival de Música Antiga dels

Pirineus.

El públic que va als festivals d’estiu augmenta. És un públic majoritàriament jove, però com que l’oferta d’estils musicals és tan variada, totes les edats i tots els gustos musicals poden satisfer el seu paladar o, més ben dit, la seva oïda i les seves emocions.

Mostra d’aquesta diversitat és que la tria que us proposem arrenca amb la cantant i compositora anglesa de soul, rhythm-and-blues i blues Joss Stone, famosa per la seva expressiva veu de mezzosoprano, que actuarà als Jardins de Pedralbes de Barcelona, i acaba amb un concert del Quartet Casals, que ja és tot un clàssic de l’estiu a Vilabertran, i que oferirà el concert de cloenda de la Schubertíada. Enmig, artistes internacionals com Paul Anka, Sting, Joan Baez i Patti Smith i músics nostrats com Cesk Freixas, Xarim Aresté, Jordi Savall i Sau30, el projecte que retorna als escenaris, dues dècades més tard de la seva desaparició, tot l’equip del grup Sau, entre d’altres.

A Catalunya s’organitzen prop de 400 festivals, més de la meitat dels quals es concentren a l’estiu. Cap Roig (del 12 de juliol al 21 d’agost), Porta Ferrada (del 13 de juliol al 20 d’agost), Castell de Peralada (del 4 de juliol al 17 d’agost), Jardins de Pedralbes (fins al 13 de juliol), Grec Música (del 2 de juliol al 3 d’agost), Arts d’Estiu de Pineda de Mar (del 25 de juliol al 25 d’agost), Cruïlla Barcelona (del 3 al 6 de juliol), Sónar (del 18 al 20 de juliol), Festival Internacional de Música de Cambrils (del 25 de juliol a l’11 d’agost), Jardins de Terramar de Sitges (del 19 de juliol al 4 d’agost), Rock Fest de Santa Coloma de Gramenet (del 5 al 7 de juliol) i Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell, especialitzat en violoncel (del 12 al 23 de juliol) encapçalen una llarga llista de propostes musicals en viu.

Aquest any s’ha produït una situació insòlita amb un dels festivals que havia de formar part de la llista de grans certàmens musicals de l’estiu: la baixa d’última hora del Doctor Music, que s’havia de celebrar al Circuit de Montmeló entre els dies 12 i 14 de juliol, i que ha estat anul·lat pels seus organitzadors per la falta de reserves. El problema va començar amb la decisió, també bastant recent i imprevista, de traslladar el festival dels prats pirinencs d’Escalarre, on s’havia de fer, al Circuit de Catalunya per la negativa de la Generalitat a donar el permís per acampar-hi, ja que la zona està declarada com a inundable. Només el 20% dels que havien fet reserva a Escalarre la van mantenir per a Montmeló, segons els organitzadors.

L’Anuari, al juliol

No serà fins a principis de juliol quan es presentarà l’Anuari de la Música 2019, editat pel Grup Enderrock i l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC). Un estudi que posa sobre el paper les xifres sobre tot allò que està relacionat amb la música: concerts, públic, venda de discos, ús del català, participació de dones, estils que triomfen... D’aquí a uns dies, doncs, sabrem si l’activitat del darrer any confirma la tendència positiva registrada l’any anterior. Segons l’Anuari del 2018, mai hi havia hagut tants concerts a Catalunya com el 2017, quan es va superar la xifra històrica dels 20.000 i els 13 milions d’espectadors. La facturació també es va incrementar fins al 167 milions d’euros, una quantitat que, segons els responsables de l’estudi, s’equipara a la de fa més de quinze anys, abans de la crisi.

Ara, el sector s’ha agrupat per lluitar contra la precarietat laboral: músics, sales de concerts, promotors i representants s’han unit a la recentment creada Plataforma Estatal per la Música, que pretén establir una regulació més adaptada a la realitat actual. L’objectiu principal és modificar el decret que regula la contractació de músics i aconseguir així un marc laboral i fiscal comparable al d’altres països de la Unió Europea.

CARINA FILELLA

cfilella@lrp.cat

400
festivals.
A Catalunya s’organitzen prop de 400 festivals, més de la meitat dels quals es concentren a l’estiu.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor