Articles

De ‘ses teronJes’ a les del Delta

El portal Vadegust reivindica el producte català de qualitat i proximitat

“A Catalunya necessitem un Miquel Montoro, és claríssim, perquè la feinada que ha fet aquest noi de divulgació dels productes del seu entorn no té preu!”, va dir Nerea Rodríguez, directora del nou portal Vadegust, que neix per reivindicar el producte català de qualitat i proximitat. Si el jove youtubrer enamorat del camp mallorquí, i dotat d’una gràcia i una manera de fer que enamora, es va fer viral amb aquell vídeo en què ens explicava com pelar i descobrir si són dolces “ses teronjes”, la periodista va arribar a la festa de presentació de la nova publicació digital amb una gran i rodona taronja del delta de l’Ebre que va exhibir com si fos un diamant. “És un fruit meravellós, que m’ha costat molt de trobar. La majoria de la producció s’exporta fora del país, i nosaltres gairebé ni les tastem!”, va dir, a més d’afegir que havia hagut d’anar a quatre llocs diferents per trobar aquella taronja que, en paraules de la consellera Teresa Jordà, “és pura mel”.

“Si la gent n’és conscient i comença a demanar al seu botiguer productes de casa nostra de qualitat, ja s’espavilaran perquè els tinguem a l’abast”, assegura Rodríguez, que també és redactora en cap d’El Món. Des del portal gastronòmic, en marxa des de fa gairebé dos mesos, ja han comprovat l’èxit de les taronges del Delta: “Vam començar amb les mandarines, i els usuaris no feien res més que retuitejar l’article preguntant on les podien comprar, així que en vam haver de fer un altre explicant on, i vam seguir amb les taronges”, comenta per a La República. I qui parla de taronges, parla també, per exemple, de la llonganissa de Vic, “que no tothom sap que té IPG (indicació geogràfica protegida), que certifica que un producte és d’aquell indret i està fet d’una manera determinada”. La directora de Vadegust està convençuda que descobrir com s’elaboren pot agradar tant al públic com veure un vídeo de Miquel Montoro fent “ses pilotes”.

La consellera va assenyalar també la importància de donar suport als pagesos catalans: “Si ells no es poden guanyar la vida, no ens podem anar omplint la boca amb la sostenibilitat. El ciutadà ha de ser conscient que entre ell i la taronja hi ha un pagès que fica les mans a la terra.” Entre els productes que ens poden sorprendre i que Vadegust ens descobrirà hi ha formatges interessants, com els que es van tastar en acabar la presentació. El formatge Blau Ceretà de la Cerdanya es va maridar tres dies amb cervesa Damm Complot IPA (India Pale Ale), que té el llúpol de Prades (Baix Camp) com a protagonista.

“Sabeu que existeix l’albergínia bonica, la col de paperina i la botifarra traïdora?”, va preguntar Margalida Ripoll, directora de Vadevi, una publicació germana, amb la mateixa filosofia però aplicada al món del vi, mentre que l’editor de la publicació, Salvador Cot, va recordar que el papa Martí IV (que va excomunicar Pere el Gran i que predicava una creuada en contra seu) “apareix al purgatori de la Divina Comèdia per la seva passió per les angules i el vi de garnatxa”. “Aquest últim pecat de golafre li perdonem i a Vadegust us volem donar més raons per pecar. Que us vagi de gust i que l’eternitat us sigui lleu”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor