Lletres

Història

Petites grans històries

La Fanny Schoonheyt havia treballat en un diari de Rotterdam, però no havia pogut fer realitat el seu somni de formar part del consell de redacció, un reducte reservat als homes, i mesos després es va desplaçar al nostre país i d’aquí al front d’Aragó, on la premsa la va batejar com “la dona més valenta de Barcelona”. Poc després que esclatés la guerra, els germans Nielsen es van acomiadar dels familiars i els companys de la fàbrica on treballaven i van sortir en bicicleta de Copenhaguen per incorporar-se al front de Madrid. Miraculosament, els tres germans van tornar a casa i, en poques setmanes, es van trobar lluitant contra la barbàrie nazi. La Penny Phelps va arribar a Portbou l’agost del 1936. Era la primera vegada que sortia d’Anglaterra i només sabia pronunciar les paraules anglesa i infermera.

Aquestes són algunes de les seixanta històries que Jordi Martí-Rueda ens explica al llibre Brigadistes. Vides per la llibertat. L’experiència dels brigadistes internacionals que van intervenir en la Guerra Civil (1936-1939) ha generat un munt de literatura, des de llibres de memòries fins a documentals o pel·lícules. Hi ha, doncs, moltes formes possibles d’aproximar-se a aquelles persones que van lluitar per la llibertat, conscients que al nostre país es vivia un conflicte que era el preàmbul d’un enfrontament mundial. Però la que proposta Jordi Martí-Rueda resulta especialment atractiva. En primer lloc, perquè permet posar noms i cognoms als brigadistes. De cadascun d’ells se’ns dibuixa un breu relat, tal com remarca el fotoperiodista Jordi Borràs en el pròleg; tots amb fotografies que permeten fer-se una idea més precisa del personatge i textos escrits amb un estil dinàmic i impecable, que atrapa des de la primera lletra. Quan el lector arriba al final del llibre, molt abans del que desitjaria, disposa d’un calidoscopi complet d’aquells homes i dones que ho van deixar tot per participar en una lluita que sentien com a seva. En definitiva, el llibre de Jordi Martí-Rueda és un autèntic tresor que no podem deixar d’explorar.

Un petit tast
“La guerra del 36 és un terreny fèrtil per a les ironies. Perquè va atraure quaranta mil ànimes de tots els continents, quaranta mil històries i quaranta mil sensibilitats, i les va col·locar dins de la mateixa trinxera [...]” “Són seixanta fogonades, seixanta traços de pinzell. Les enllaçava una urgència i un anhel: combatre el feixisme i derrotar- lo abans no fos massa tard. I avui és urgent reviure-les”
Brigadistes. Vides per la llibertat Autor: Jordi Martí-Rueda Editorial: Tigre de Paper Pàgines: 160 Preu: 14 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor