Arts visuals

Encaixant passions

El periodista Jaume Vidal, que es confessa “un acumulador d’objectes” més que un col·leccionista, exposa les seves ‘Caixes frikis’ a Llorenç del Penedès. El seu és un recorregut per la cultura pop, a través de petits objectes que ha anat guardant al llarg dels anys

És amb l’impuls de la passió que un artista crea la millor obra d’art. I les passions i fantasies del periodista Jaume Vidal prenen ara forma d’art en l’exposició Caixes frikis, que es pot veure fins al gener al local de La Cumprativa de Llorenç del Penedès. Figuretes, pins, objectes de marxandatge, cromos, clauers, postals..., relacionats amb el món del còmic o de la música, que Vidal ha anat guardant amb tenacitat al llarg dels anys, s’han acabat convertint en un objecte d’art, encara que aquesta no era la intenció inicial de l’autor. Vidal va decidir encabir tots aquests petits objectes en capses emmarcades, classificats només per la seva temàtica, però sense cap altre ordre, com a “testimonis de somnis”. Els ha posat el nom de “caixes frikis”, un concepte, el de friquisme, que ni tan sols existia quan va començar aquesta dèria col·leccionista: “Tot i que soc més acumulador d’objectes que col·leccionista, m’agrada que les meves obsessions tinguin una expressió material”, afirma Vidal, que durant anys ha estat el cap de la secció de Cultura del diari El Punt Avui.

“Són –afegeix– objectes que antigament les mares haurien llençat a les escombraries” o que haurien pogut quedar oblidats al fons d’un calaix. “Els he anat acumulant al llarg dels anys i ara els he volgut donar una sortida temàtica. No pretenc que sigui una obra d’art, però sí que tot el que he après del món de l’art està aquí; en l’art contemporani és tan important el que es veu com el que no, i en aquestes caixes no tot es veu”, ja que els objectes han estat col·locats de forma aleatòria, sense cap ordre, explica.

Representacions de personatges com Corto Maltés, Mortadel·lo i Filemó, Tintín, Batman, Superman, Capitan Trueno, Star Wars i James Bond però també llapisos o cartes, es troben emmotllats en les més de vuitanta capses que s’exposen a Llorenç del Penedès. “Són objectes clàssics de la segona meitat del segle XX fins ara.” Però les passions són, sovint, compartides i això genera complicitats amb el visitant: “Són objectes vintage, de coses que ha vist de petit i que també activen el record de la gent; tothom hi pot trobar un objecte de referència dels seus records.” El muntatge de Jaume Vidal es troba a mig camí entre el “divertimento i la nostàlgia”. De fet, tot plegat és una mostra de la cultura pop: “La cultura popular i la música sempre han estat molt importants per a mi”, assegura.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor