Pantalla

La Filmoteca acull una mostra de cinema romanès actual

La Filmoteca acull des d’avui i fins el 12 de setembre una mostra de cinema romanès actual, una selecció del més recent d’una de les cinematografies més interessants i reconegudes internacionalment, amb la col·laboració de l’Instituto Cultural Rumano. S’hi presenten obres de cineastes consolidats com Cristi Puiu, fundador de la Nova Onada Rumanesa, o Radu Jude, guanyador de l’Os d’Or a la darrera edició del Festival de Berlín.

Per sisè any consecutiu, la Filmoteca de Catalunya acull aquesta mostra amb la col·laboració del Instituto Cultural Rumano, una cita imprescindible per estar al corrent del més recent de la cinematografia romanesa, referència obligada als festivals internacionals i una de les predilectes dels cinèfils. A banda de Barcelona, la mostra, que arriba a l’onzena edició, té parades a altres ciutats espanyoles: Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Oviedo, Tenerife i, per primera vegada enguany, Santiago de Compostela.

Després de la Revolució Rumanesa de 1989, superada l’era socialista, al país s’hi va desenvolupar un nou corrent cinematogràfic, conegut com a Nova Onada Romanesa, de caire realista i amb un sentit de l’humor càustic, on es reflecteixen tant els anys viscuts sota la dictadura de Ceaucescu com les conseqüències d’aquesta etapa fosca en l’actualitat. És una generació de cineastes joves de gran qualitat, compromesos políticament i en la representació de la identitat romanesa. La mostra d’enguany inclou cinc propostes diverses tant formalment com per la seva temàtica, però amb un fil comú: la petja del comunisme a Romania. La repressió, les penúries del sistema, les presons com a camps de concentració, l’estancament de l’economia i el terror exercit per la policia política, la temuda Securitate, són alguns dels temes i circumstàncies que els directors triats per a la mostra de 2021 porten a la pantalla.

Un dels noms clau de la Nova Onada Romanesa és Cristi Puiu, de qui es podrà veure Malmkrog (2019), on es trasllada a la Rússia de les acaballes del segle XIX per parlar de la realitat més recent. El film va ser guardonat amb el Giraldillo de Oro a la millor pel·lícula del Festival de Cine Europeo de Sevilla, que també va premiar el seu guió, i també va passar amb èxit pel D’A Film Festival 2021. Radu Jude és un altre dels cineastes romanesos destacats de l’actualitat. Triomfador a la darrera Berlinale, a la mostra presentarà Uppercase Print, present al darrer festival de Gijón. L’acció se situa a la Romania de 1981, quan el dictador Ceausescu manipula la història oficial amb l’ajut de la televisió nacional. Mugur Calinescu, un adolescent de setze anys, escriu, amb guix i en majúscules, una altra història a les parets, amb missatges de protesta contra el règim. Les seves accions es recopilen en un arxiu voluminós que manté la policia secreta (Securitate). La programació es completa amb Cardinalul (El Cardenal), de Nicolae Margineanu, molt reconegut a Romania però desconegut fora de les seves fronteres, que es basa en la història real de Iuliu Hossu, sacerdot dissident que es va oposar als camps de concentració i a l’estalinisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor