Lletres

L’Escala, amfitriona del Mediterrani

Un cicle dedicat a la cultura mediterrània, que arrencarà aquest octubre i acabarà el 2023, convertirà aquest municipi empordanès en “una àgora literària del segle XXI”. Mallorca serà la primera cultura convidada

LA CLAU
“L’objectiu del cicle és aprofundir en els nexes d’unió de l’Empordà amb altres cultures catalanes de l’arc mediterrani”

Els pròxims tres anys seran ben intensos a l’Escala. Aquest municipi empordanès desplegarà des d’aquest octubre i fins a l’any 2023 tot un programa dedicat a la cultura mediterrània, impulsat pel govern municipal en el marc de la Xarxa Viles del Llibre de Catalunya. A l’edició d’enguany de L’Escala, Vila del Llibre, la cultura convidada serà Mallorca, el 2022 ho serà la cultura valenciana i el 2023, la Catalunya Nord i l’Alguer, “per tal d’enfortir les sinergies del sector editorial en català”. Aquest Cicle Literari de la Mediterrània “convertirà l’Escala en una veritable àgora literària del segle XXI durant els pròxims tres anys amb l’objectiu d’aprofundir en els nexes d’unió de l’Empordà amb altres cultures catalanes de l’arc mediterrani”, assenyalen els organitzadors.

Tot arrencarà els pròxims dies 16 i 17 d’octubre. El programa d’enguany està comissariat per l’escriptor i editor mallorquí Sebastià Bennasar. A l’Escala hi haurà un gran mercat editorial amb segells de Catalunya i Mallorca (a la zona de la platja de les Barques), a més d’una agenda d’activitats literàries que aprofundiran en els lligams que uneixen l’Empordà amb l’illa des de diverses perspectives. Entre d’altres, la relació epistolar entre Caterina Albert i Maria Antònia Salvà, amb la presentació d’un opuscle que recull la correspondència inèdita entre l’escriptora escalenca i la mallorquina. També es farà un repàs de diverses novel·les marineres de Mallorca i de la Costa Brava que han tingut especial rellevància en la literatura catalana, en un acte que el dissabte dia 16 oferiran Xavier Pla, Xavier Serrahima i Àlex Volney. Com que la ruta marítima l’Empordà-Mallorca va ser territori pirata, l’escriptor Joan de Déu Prats i el crític de televisió i cinema Pep Prieto analitzaran com la literatura i el cinema han recollit aquesta realitat i ficció. Un altre acte destacat serà l’actuació d’una de les veus de la cançó tradicional i la poesia musicada a Mallorca, Miquela Lladó, que el mateix dissabte presentarà els poemes musicats de Maria Antònia Salvà.

Visitaran l’Escala molts altres noms mallorquins, com Carme Riera, Antonina Canyelles i Àlex Volney, experts en les lletres illenques com Bel Granya, Irene Muñoz i Carme Castells (Fundació Mallorca Literaria), a més d’escriptors i poetes que presentaran les seves darreres novetats editorials: Miquel de Palol, Eli Sanz, Xavier Bosch, Alba Vinyes i Carles Duarte.

L’any que ve, quan es dedicarà a la cultura valenciana, el programa estarà comissariat per l’editor i escriptor Juli Capilla, i el 2023, l’Escala posarà la seva mirada a la Catalunya del Nord i l’Alguer, amb Joan-Lluís Lluís i Joan-Elies Adell al capdavant del programa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor