Articles

La Flama de la Llengua, a Montserrat

El Club Excursionista de Gràcia ha organitzat l’acte de lliurament de la flama, que quedarà dipositada al monestir fins l’any vinent

CONSTÀNCIA
“Aquest acte, que es desenvolupa des de l’any 1968, vol mostrar la voluntat del poble català per mantenir la seva llengua”

Els actes de la 53a Renovació de la Flama de la Llengua Catalana arribaran aquest diumenge, 20 de febrer, a Montserrat. El Club Excursionista de Gràcia ha organitzat l’acte de lliurament de la Flama, que serà rebuda pel pare abat i quedarà dipositada al monestir fins a l’any vinent. Aquest esdeveniment, que es desenvolupa sense interrupció des de l’any 1968, “vol mostrar la voluntat del poble català per mantenir la seva llengua”, segons apunten els organitzadors.

Els actes van començar el 30 de gener passat a Prada de Conflent amb una ofrena floral a la tomba de Pompeu Fabra i l’encesa de la flama. Posteriorment, el 13 de febrer, la flama es va dur al Tossal del Rei, muntanya a la frontera entre Catalunya, el País Valencià i Aragó.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya és responsable d’aquests actes, i cada any els encarrega a una entitat. En aquesta ocasió ha recaigut en el Club Excursionista de Gràcia (www.clubesxcursionistadecgracia.cat), coincidint, a més, amb el centenari d’aquesta entitat excursionista, una de les més importants de Catalunya.

Grups de cultura popular acompanyaran aquest diumenge la flama. Primer des de Monistrol, des d’on sortiran a peu els socis de l’entitat per pujar fins a Montserrat i després per les places del monestir –on actuaran el grup de percussió Kabum i els Tabalers del Farró– fins a arribar a l’atri de la basílica, on els rebrà l’abat. Posteriorment s’encendrà la llàntia de la flama, que quedarà dipositada a Montserrat fins que el proper any una altra entitat excursionista en pregui el relleu. Els actes preveuen també una conferència del crític literari, escriptor i comissari de l’Any Triadú, Joan Josep Isern, sota el títol Renovar la llengua: un compromís més necessari que mai.

A banda dels actes de Montserrat, el Club Excursionista de Gràcia preveu altres activitats durant els propers dies a la Vila de Gràcia: el 23 de març una conferència col·loqui d’Antoni Bassas i Jordi Mir sobre el vocabulari català de l’esport després de la transició; el 26 de febrer, una ruta guiada per David Paloma al voltant de Pompeu Fabra i la llengua; i, el 5 de març, una gimcana per la mainada del barri també al voltant de Fabra i la llengua catalana. Cal inscripció prèvia a la web del club.

CENTENARI

El Club Excursionista de Gràcia, un dels referents de les entitats excursionistes de Catalunya, celebra aquest 2022 el seu centenari. L’entitat ho vol celebrar amb gairebé tres-centes activitats que es duran a terme al llarg d’aquest any i en les quals hi prendran part totes les seccions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor