Còmics

Testimoni d’un temps obscur

El fotógrafo de Mauthausen és un còmic històric que explica un dramàtic episodi de la vida de Francesc Boix, un català que va sobreviure al camp d’extermini –immenses presons on els nazis tancaven els seus presoners fins a la mort– de Mauthausen. Se’n va poder sortir gràcies a la seva feina com a fotògraf, fent les fotos que li encarregaven els alemanys, però va saber documentar d’amagat tota la barbàrie dels camps. Va amagar els negatius i un cop acabada la Segona Guerra Mundial les seves fotografies van servir per condemnar molts dels criminals de guerra.

El fotógrafo de Mauthausen
Guió: Salva Rubio Dibuixos: Pedro J. Colombo Color: Aintzane Landa Editorial: Norma Preu: 27 euros

El guió

Jaume Vidal

En una historieta, l’element bàsic és el guió. És la part literària en què s’expliquen els fets que es relataran, quins personatges hi intervindran i com se’ls representarà, així com els escenaris i els elements que sortiran en la narració. Hi ha molts dibuixants que escriuen les seves històries, però normalment hi ha la feina específica de guionista.

El guionista

haurà d’escriure els diàlegs i els textos de la historieta, a banda d’explicar al dibuixant de la manera més simple possible tota la història vinyeta a vinyeta. Hi ha molts guionistes que faciliten documentació als dibuixants quan es tracta d’elements molt específics, com els vestits, els pentinats i els vehicles d’una determinada època. El guionista ha de mesurar la seva imaginació i no demanar impossibles al dibuixant, per exemple vinyetes de batalles navals en què apareguin desenes de vaixells. I si ho fa, ha de ser manera factible. Com podem veure a El fotógrafo de Mauthausen, el guionista ha considerat que per representar el dia de l’alliberament del camp calia una escena de masses, amb tots els supervivents aclamant les tropes de l’exèrcit dels Estats Units. Encabir tot això en una vinyeta era poc més que impossible, i el recurs que es va fer servir va ser dedicar una doble plana a l’escena (com es veu a la imatge de dalt).

Altres lectures

Maus
Autor: Art Spiegelman Aquest autor dels Estats Units va explicar la història de l’holocaust –extermini dels jueus per part del règim nazi durant la Segona Guerra Mundial– mitjançant la història de la seva família. Aquest llibre ha estat utilitzat per explicar als més joves un dels episodis més vergonyosos de la història de la humanitat.
PersÉpolis
Autora: Marjane Satrapi L’autora era una nena quan al seu país, l’Iran, el règim integrista de l’aiatol·là Jomeini –líder religiós musulmà– va enderrocar el de la monarquia totalitària del xa de Pèrsia. La seva família, que ni estava a favor d’uns ni dels altres, va rebre per totes bandes. Satrapi explica en primera persona la seva història.
LA PROPOSTA

Intenta escriure el teu guió de còmic

Pots començar per una història d’una plana. Pensa el que vols relatar i què ha de sortir en cada vinyeta. Primer fes un resum de tota la història i després assigna a cada vinyeta l’escena que li correspon. El mes vinent et parlarem de les vinyetes perquè puguis seguir endavant amb el teu còmic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor