Articles

Un solitari molt obstinat

María Pascual de la Torre confessa: “Si hi ha un objecte que m’ha caracteritzat des de sempre és un llapis esmolat, meticulós, que gaudeix atrapant històries i explorant nous traços.” El seu estil, basat en el llapis, és certament meticulós i juga subtilment amb el color. Tot és blanc i negre, però la camisa del protagonista, per exemple, és de quadres blaus. Els dibuixos, envoltats de silenci –l’obra és muda– i del blanc del paper, mostren perspectives ben trobades i transmeten una sensibilitat i un humor molt elegants.

La trama és senzilla. Un home solitari amb un gos –com Wallace i Gromit–, poc destre, com el senyor Hulot de Tati, però en format rodanxó, ha perdut les ulleres. El lector, gràcies al joc que planteja l’autora, de seguida s’adona que les porta al cap, però ell, tossut, remenarà tota la casa buscant-les. Fins i tot dins la boca del seu gos. Al final li cauen dins la tassa del vàter quan hi mira. Un clàssic, oi?

Tot i la concisió de la trama, l’humor i els tocs surrealistes que aporten detalls com un pingüí dins la nevera i una granota que deambula pel pis i per la història, l’obra deixa un cert regust de tristesa. Si el protagonista visqués amb algú hauria preguntat: “Has vist les meves ulleres?”, i la resposta hauria estat: “Les portes damunt del cap.”

Un petit plaer recomanable.

¿Dónde están mis gafas? Il·lustracions: María Pascual de la Torre Editorial: Thule Pàgines: 24 Preu: 10,95

Recomanacions a cau d’orella

El país dels monstres Text i il·lustracions: Agnese Baruzzi Traducció: Elena Carbonell Editorial: VV Kids Pàgines: 56 Preu: 15 euros Llibre de gran format amb què l’autora vol estimular la facilitat per comptar. Per fer-ho més divertit, ha triat tota mena de monstres i personatges de terror. En cada doble pàgina cal fer recompte dels elements que se’ns demana.
Zoo de paraules Text: Ramon Besora Il·lustracions: Sonja Wimmer Editorial: Edebé Pàgines: 40 Preu: 10 euros Àlbum il·lustrat que recull vint-i-dos poemes en què els protagonistes són els animals, molts més de vint-i-dos, seguint la tradició dels bestiaris catalans i subtilment inspirat en Gianni Rodari. Les il·lustracions de Wimmer són molt remarcables.
El dit de l’emperador Text: Xavier Castanyer Il·lustracions: Òscar Julve Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat Pàgines: 150 Preu: 13 euros Nova novel·la protagonitzada pel Roc i la Bruna. En la primera visitaven la prehistòria i en aquesta, la Tarragona romana. Una trama d’embolics i aventures narrada amb bon ritme i ambientada amb mesura i rigor històric.
L’illa de l’Abel Autor: William Steig Traducció: Xavier Pàmies Editorial: Blackie Books Pàgines: 152 Preu: 16 euros Considerada, amb raó, una de les obres mestres de la literatura infantil universal, a L’illa de l’Abel Steig proposa una versió de Robinson Crusoe protagonitzada per un ratolí urbà, cosmopolita i enamorat que descobreix a la força altres valors de la vida.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor