Made in Catalonia

Un plat de bon gust

Luesma & Vega guanya el Premi Nacional d’Artesania i consolida la presència de les seves vaixelles als millors restaurants del món

“L’alta cuina ha pensat que les vaixelles que expliquen millor el seu discurs són les nostres”

La ceramista Esther Luesma i el vidrier Xavier Vega són l’ànima i les mans de Luesma & Vega, una empresa catalana que s’ha convertit en un referent en la producció especialitzada de vaixella gastronòmica d’avantguarda. L’empresa té presència en 32 països i va rebre, el mes de desembre passat, el Premi Nacional d’Artesania que concedeix la Generalitat per haver “revolucionat” el món de la vaixella artesana dedicada a la cuina i haver posicionat el seu taller com una marca d’identitat en el món del vidre i de la ceràmica en l’àmbit internacional. El premi destacava que Luesma & Vega, que té la seva seu a Molins de Rei, ha aconseguit una unió simbiòtica entre el món de l’artesania i el món de l’alta gastronomia.

L’estudi artesà d’Esther Luesma i Xavier Vega va arrencar el 1991 i, després d’un període d’expansió empresarial que li ha permès guanyar presència en més d’una trentena de mercats, des de França, Itàlia i Alemanya fins als Estats Units, el Canadà, Mèxic, el Brasil, la Xina, Nova Zelanda i el Japó, actualment la seva aposta es focalitza en el disseny i la producció de vaixella especialitzada i a mida de restaurants de prestigi gastronòmic mundial. La seva vaixella ha estat protagonista dels menjadors d’El Celler de Can Roca, del Mugaritz, de l’Arzak, del José Andrés i, al seu moment, d’El Bulli. De fet, va ser a partir de l’experiència adquirida treballant conjuntament amb Ferran Adrià que l’empresa va fer el tomb definitiu per dedicar-se de ple a la fabricació de vaixella especialitzada i a mida per a la gastronomia d’avantguarda.

Des de llavors, xefs de reconegut prestigi internacional s’han sumat a la llista de clients i els han encarregat col·leccions i peces úniques per als seus plats. És el cas de Quique Dacosta, Gaggan Anand, Paco Pérez i els restaurants Azurmendi, Diverxo, Koy Shunka i Astrid & Gastón, segons informava la Generalitat en l’acte d’entrega del Premi Nacional d’Artesania.

“L’alta cuina ha pensat que les vaixelles que expliquen millor el seu discurs són les nostres”, assenyala Xavier Vega, que destaca que la nova gastronomia ha entès que els plats també juguen un paper primordial en l’experiència culinària.

“Estem en contínua expansió”, afirma Vega, que afegeix que els restaurants d’alta gastronomia “necessiten un producte que la gran indústria no pot produir” i que el seu taller, en canvi, ha estat capaç d’entendre el que fan els cuiners i adaptar-se a les seves necessitats específiques.

Moment òptim

En recollir el Premi Nacional d’Artesania que els va concedir la Generalitat, Esther Luesma i Xavier Vega van manifestar que se sentien “molt afalagats” pel guardó. Xavier Vega va destacar que el moment actual, amb un mercat global a l’abast, dinamitza la feina dels artesans “Mai hi havia hagut tantes eines ni tantes possibilitats com ara.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor