Opinió

Votar el pressupost

Apuntalar el PSOE per por que en vinguin de pitjors és absurd

En tot sistema democràtic la possibilitat de votar corruptes, mentiders i inútils és un risc inevitable perquè la corrupció, la mentida i la ineptitud són defectes que se solen confirmar a posteriori. Un indesitjable et pot aixecar la camisa el primer cop. El feixisme, en canvi, està descrit amb precisió en el programa electoral.

D’entrada, seria millor qualificar el fenomen d’ultradreta. El feixisme és només una de les serps que surt de l’ou. Sigui com sigui, l’homofòbia, el racisme, la xenofòbia i la pulsió repressiva en general són exposades pels seus defensors de manera diàfana.

La cultura política i la pedagogia són imprescindibles per mantenir a ratlla els extremistes. Identificar les causes que motiven els seus votants és important, però creure que tots són uns ignorants entabanats per la incertesa, la mala televisió, o una mica de totes dues coses, és subestimar-los. Els electors poden estar manipulats i emprenyats, però cap d’aquests supòsits en justifica la irresponsabilitat. Reforçar la consciència democràtica és necessari, però no suficient. Alhora cal plantar cara al carrer i des de les institucions. No poden passar.

L’onada retrògrada pot portar a una Europa fosca i repressora com a Hongria, Polònia i Espanya. L’extrema dreta és un perill global. Fer-hi front, de totes maneres, no depèn de votar un pressupost. Apuntalar el PSOE per por que en vinguin de pitjors és absurd. Corruptes o inútils no ho sé, però de mentir, els socialistes ens han mentit molts cops. A més dels números cal blindar les lletres. I de moment, en relació amb Catalunya les últimes lletres amb suport del PSOE han sigut l’1, el 5 i el 5.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.